Et stasjonsbygg har blitt hjemmet til designerduoen Arne og Carlos. En gammel kirke i Holmestrand huser nå Per Gunnar Olsen, Merethe Håkestad og seks barn.
Hvert år blir rundt 2000 nye boliger bygget om fra eksisterende bygningsmasse, noe som utgjør en viktig del av de nye boligene hvert år. For første gang publiserer Statistisk Sentralbyrå (SSB) tall for ombygging fra i dag og tilbake til 2012. I denne perioden utgjorde ombygging omtrent seks til sju prosent av den årlige boligproduksjonen.
For at det skal regnes som ombygging må det være større endringer som medfører at det etableres nye bruksenheter. Når en gammel bygning rives ned til grunnmuren og bygges opp igjen, regnes det som nybygg, mens det derimot regnes som ombygging når reisverket ikke rives ned.
Kjøpte en kirke
Fikk hjelp av Sinnasnekker'n.De fleste ombyggingene skjer i eksisterende kontor- og forretningsbygg, og i 2015 kom 741 boliger til på denne måten. Videre er det mest nye boliger ved ombygging av boligblokker og eneboliger. 285 nye boliger har også blitt til ved å bygge om garasje, uthus eller anneks knyttet til bolig eller fritidsbolig.
Av de mer sjeldnere ombyggingene finner vi blant annet kirker. De siste fem årene har også fem nye boliger blitt til etter ombygging av kirke eller kapell.
En av disse boligene er et gammelt kirkebygg i Holmestrand, som kjæresteparet Per Gunnar Olsen og Merethe Håkestad nærmest «snublet» over da de lette etter bolig høsten 2014. Kirkebygget lå til salgs i kategorien «enebolig» på finn.no.
- Kirken lå bare noen hundre meter fra der fruen bodde, men vi hadde aldri lagt merke til den. Den lå litt skjult bak skog og kratt. Fruen forelsket seg med én gang, og jeg er jo forelsket i henne, ler Olsen.
- Men jeg så jo også at stedet var fantastisk, og at bygget hadde potensiale til å bli fantastisk. Jeg skjønte likevel at det ville bli veldig mye jobb.
Fikk hjelp
Deler av det gamle galleriet har fått nytt liv. For paret i Holmestrand ble det etter hvert mye jobb, og selv etter at de flyttet inn sommeren 2015 bestod dagene av mye arbeid på huset. Med god hjelp av snekker Otto Robsahm og hans program «Sinnasnekkeren» begynner de nå å nærme seg mål.
- Til å begynne med mente folk vi var gale, men nå sier de aller fleste at det har blitt kjempeflott. Jeg tror Otto også mente vi var klin gærne, sier Olsen.
Da de overtok kirkebygget var det kun med beskjed fra megler om at det var positivitet fra kommunen til en mulig ombygging. Heldigvis fikk de samme beskjed da de kontaktet kommunen etter kjøpet.
- Vi er nok litt optimistiske av oss. Vi kjøpte det vel egentlig med en tanke om at «dette klarer vi».
Familien har valgt å beholde takhøyden på fem meter i store deler av bygget, og i gulvet har de fått vannbåren varme. Alle veggene er isolert, og nå gjenstår et av badene, et vaskerom og innredning av loftet, hvor de skal ha to soverom, TV-stue og enda et bad.
Mest i Oslo
En gammel silo har blitt studentboliger i Oslo. Foto: John Cato Johansen / ScanstockPhotoTallene fra SSB viser at det er store regionale forskjeller på hvor mye vi bygger om rundt i landet. Hovedstaden er helt klart i toppen når det kommer til antall nye boliger som blir til ved ombygging, med mellom 500 og 1000 boliger i året.
I Vestfold og Sør-Trøndelag har det i snitt kommet 150 nye boliger i året, mens i Finnmark har det kun kommet opp mot ti boliger etter ombygging i året.
SSB peker på høye boligpriser og mangel på tomter i sentrale områder som en årsak som bidrar til flere ombyggingsprosjekter i byer og tettbebygde strøk.
«Også når en ser på andelen nye boliger fra ombyggingsprosjekter, sammenlignet med totalt antall nye boliger, er det Oslo som troner på toppen i alle årene mellom 2012 og 2016» skriver de på sine nettsider.
I denne perioden utgjør ombyggingsprosjektene mellom 15 og 25 prosent av antallet nye boliger. I Vestfold er dette tallet 13 prosent, mens i Akershus og Finnmark utgjør ombyggingene bare rundt ti prosent.