1 System på skittentøyet
Har du alt skittentøyet i én kurv? I så fall må du sortere hver gang du setter på en maskin, og du er garantert å ikke få med alt! Sorter heller skittentøyet i trådkurver, hvor det kan ligge luftig i vent på å bli vasket, lyder rådet på oppbevaringsbloggen Elfabloggen. Bruk store kurver til det familien har mest av – her er det deres behov som skal bestemme. Det kan også være lurt å velge stor oppbevaring dersom du bare har tid til å vaske i helgene. Husk å merke skuffene godt, slik at alle i familien kan bruke systemet. Vet du forresten hvilke klær og farger som bør vaskes sammen, og hva som bør holdes separat? Det kan du lese mer om her.
2 Faste plasser
Alfa og omega når det kommer til rydding er å gi hver ting sin faste plass. Ting som ikke «bor» noen steder er rot! For å finne ut hvor mye plass alt skal få, kan det lønne seg å tømme skuffer og skap og samle alt som hører sammen for å få oversikt. Å samle alt i hver kategori er en av de grunnleggende reglene til ryddeguru Marie Kondo: Det er først når man samler ting slik at man ser hvor mye man har av ting. Finn for eksempel alt av vaskemidler og sammenstill det på gulvet. Kanskje trenger det mer plass enn bare den ene, lille hyllen du hadde sett for deg å plassere det på? Merk gjerne hyller, skuffer og bokser når du har fått plassert tingene riktig. Da finner både du og andre tingene lettere, og det er ingen unnskyldning for ikke å sette ting på plass etter bruk.
Medlemmer i Huseierne får gratis juridisk rådgivning om bolig og eiendom.
3 Få vekk tørkestativet
Et tørkestativ som står midt på gulvet og tar all plass blir fort et irritasjonsmoment – og til hinder for å få brukt vaskerommet. Forsøk å finne alternativer: Vegghengte tørkestativer som kan felles ned etter bruk og et par garderobestenger med kleshengere oppunder taket kan gjøre at du i hverdagen slipper å bruke tørkestativet.
Skal du bygge vaskerom? Da bør du lese dette først!
4 Husk søppelbøtte
Et enkelt, men lurt råd: En stor, god søppelbøtte er gull verdt på vaskerommet. Lo fra tørketrommelen, pinner, steiner og godteripapir fra lommer, størknet leire fra støvler – det er utrolig mange rare ting som dukker opp og som må kastes på et vaskerom.
5 Opp fra gulvet
Bøtter, baljer, koster, kluter, støvler, regndresser, paraplyer, støvsuger – det er mye som fort havner på gulvet og tar opp verdifull plass der om man ikke passer på. Alt av «fast utstyr» - som bøtter, koster og støvsuger, bør ha sine plasser inne i høyskap. Har dere ofte våte støvler og sko, så sett inn et skostativ - og ha gjerne også skotørker tilgjengelig - så de ikke blir slengende løst rundt. Jo mer du kan få opp fra gulvet, jo bedre er det.
6 Den lille sokkekurven
Uansett hvor mye man rydder og ordner med skittentøy og rent tøy – det blir single sokker. Ha en liten boks eller kurv stående hvor du legger dem, slik at du kan gjenforene så mange som mulig. Sokker som blir liggende ensomme og urørte på bunnen av boksen i månedsvis kan etter hvert enkelt lukes ut. For dem er det lykkelige samlivet med en partner som ligner dem selv definitivt forbi.
7 Godt lys
Sørg for godt nok lys! Ingenting er så deprimerende og lite arbeidslyst-givende som å komme inn i et dunkelt vaskerom, hvor øynene må venne seg til mørket før du får gjort noe som helst. Det har også noe for seg å se om klærne som skal vaskes der faktisk er rene eller skitne; om oljeflekken er forsvunnet og ketsjupflekkene på skjorta måtte gi tapt. Med alderen trenger vi gjerne mer lys, så det du syntes holdt bra da du var 30 er kanskje for lite når du er fylt 60.
8 Benkeplass
Har du tørketrommelen oppå vaskemaskinen? Det kan være lurt dersom rommet er veldig lite, men har du plass, så sett heller vaskemaskin og tørketrommel ved siden av hverandre og monter en benkeplate oppå, skriver Eva Isachsen og Line Marie Skaget i boken Ryddeglede. Da får du plass til å brette klær eller gjøre andre aktiviteter som krever benkeplass.
9 Fravokst-kurv
For barnefamilier kan det være lurt å ha en egen kurv til fravokste klær. Når kurven er full kan klærne sorteres – noe skal kanskje tas vare på til minstemann og mellomlagres i en bod, mens andre ting kan arves av fettere, kusiner eller leveres til Fretex.