Hittil i år er det meldt inn vannskader for over 2,3 milliarder kroner i boliger og hytter, viser tall fra Finans Norge. Dette er en økning på fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
Kraftig regn på relativt kort tid i flere områder har ført til tusenvis av vannskader og trukket skadetallene opp.
Medlemmer i Huseierne får gratis byggteknisk rådgivning over telefon og e-post.
– Det er særlig snakk om vanninntrenging utenfra og tilbakeslag fra avløpsrør, der vannet går tilbake og inn i boligen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.
Nesten 40 prosent av erstatningene hittil i år skyldes nedbør, vanninntrenging utenfra og stopp i avløp.
Stor sannsynlighet
Ifølge FNO kommer de fleste av oss til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet. Og antallet vannskader har økt kraftig de siste årene.
– Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn innbrudd og brann til sammen. I gjennomsnitt oppdages en vannskade hvert åttende minutt i norske hjem, sier Neverdal.
Med så stor sannsynlighet er det viktig å sjekke at forsikringene er i orden. Spesielt dersom du bor et sted hvor du er ekstra utsatt. Ekstra på vakt bør du være dersom du ikke har kontroll på ditt eget tak.
Her bør du være på vakt
Dersom du kan krysse av for minst ett av disse punktene bør du være på vakt for at du kan risikere vannskade:
- Taket ditt er gammelt.
- Du har dårlige og/ eller tette takrenner.
- Mye mose på taket og dårlig takstein.
- Du har gamle rør. Vær spesielt på vakt om du har rør i boligen fra perioden mellom 1964 og til midten av 70-tallet.
- Gammelt bad.
- Bad som er bygget uten dokumentasjon eller ikke av godkjente fagfolk.
- Dårlig drenering rundt huset.
- Varmtvannsbereder på kjøkken, såkalt benkebereder.
-Vaskemaskin, kjøleskap, fryser eller oppvaskmaskin som nærmer seg endt levetid.
- Unngå frostskader i hus og hytte
Vann på avveie kan gjøre svært stor skade. Nå når vinteren har kommet mange steder i landet er det viktig å unngå frostskadde rør. I følge Meterologisk institutt var månedstemperaturen for hele landet på 1,4 grader under normalen. Vi må tilbake til 2009 og 2003 for å finne en kaldere oktober på landsbasis. Samtidig melder StormGeo at mange steder opplever den kaldeste november på 20 år. Det betyr at du må tenke på hvordan rørene i hus og hytte har det.
– Sett på tilstrekkelig varme når du reiser bort på ferie, eller på helgetur nå i vinter. Dette er viktig for å unngå frostsprengte rør. Forhåpentligvis passer folk godt på både hytter og hus om vinteren, sier Neverdal i Finans Norge.
I september fikk Østfold mest
Bare i september ble det registrert vannskader for 400 millioner kroner her i landet. Nesten 300 millioner kroner skyldes været.
Særlig over Østlandet var det kraftige regnskyll. Spesielt Fredrikstad kommune ble hardt rammet og fikk skader for rundt 150 millioner kroner etter all nedbøren.