Trine Sandberg er damen bak Trines Matblogg som daglig har rundt 30 000 lesere, altså mer enn en middels stor lokalavis, og som er en av Norges mest leste. Hun er damen bak kokeboken Trines mat, som i skrivende stund har solgt over 125 000 eksemplarer og er trykket i 16 opplag. For noen uker siden kom oppfølgeren, Trines mat 2. Nylig sa hun opp jobben som jurist i Utdanningsdirektoratet for å jobbe heltid med det som egentlig bare begynte som en oppskriftssamling i bloggformat, ment for henne selv og den nærmeste familien.
Hus & Bolig har vært så heldige å få bli med inn på kjøkkenet der de populære oppskriftsideene klekkes ut; der den fristende hvetebaksten eltes, der urtene hakkes og sausene vispes.
Hjemmekoselig
Rommet er stort, lyst og samtidig lunt. På benken koser krydderurtene seg i lyset fra vinduet. Kitchen Aid’en skinner stolt fra benkehjørnet og oljene står klare til dyst ved induksjonskokeplaten. På en magnetlist på veggen henger et skremmende antall sylskarpe kniver, og på en liten tavle oppe på veggen står familiens ukemeny krittet opp. Vi kjenner igjen prinsippet fra bloggen, der Trine foreslår for leserne hva vi skal spise fra uke til uke.
- Spiser du de samme middagene som du foreslår i ukemenyene på bloggen din?
- Nei, smiler Sandberg, mens hun skjenker i nytraktet kaffe. – Da ville jeg jo aldri kommet videre.
Bloggkjøkken
Som matblogger må man alltid ligge et skritt foran. Du kan ikke presentere 17. mai-kaken 19. mai eller legge ut bilde av julemiddagen en gang over nyttår. Du kan heller ikke finne frem kameraet ditt etter at noen har tatt for seg av herlighetene du har disket opp. Sandberg passer alltid på å få avfotografert «bloggmaten» før hun serverer den til familien.
- Men jeg prøver i størst mulig grad å unngå at fotograferingen og bloggingen tar for mye plass i familielivet. Derfor sørger jeg som regel for at reflektoren, kameraet, den ekstra benkeplaten og alt jeg bruker når jeg tar bilder av maten er ryddet bort fra kjøkkenet når mann og barn kommer hjem Trines gulrotsuppe med appelsin og ingefærfra jobb og skole. Det kan imidlertid være litt utfordrende å få alt som skal skje på kjøkkenet til å gå i hop i løpet av dagen, sier Sandberg. Derfor er nå et nytt kjøkken i sokkeletasjen under planlegging.
- Frem til nå har vi leid ut sokkeletasjen, men nå tar vi en pause med utleien. Planen er å bygge et mer ”bloggvennlig” kjøkken der nede. Et sted der jeg i fremtiden lettere kan fotografere selve matlagingen, maten, og ikke minst et sted der jeg kan ta imot dere journalister, smiler Sandberg.
Privatliv
For det er ikke til å komme fra at toppbloggeren bare er sånn måtelig komfortabel med å ha journalister og fotografer tråkkende inn over dørterskelen i tide og utide. Kjendistilværelsen er uventet og fremmed. Og ikke egentlig noe hun har søkt; hun ville bare dele matoppskriftene sine med de som var interessert, hun. Mange pressehenvendelser sier hun tvert nei til. For Hus & Bolig går grensen ved kjøleskapsdøren. Den får vi ikke åpne.
- Nei, det er mange som spør om det, og jeg har åpnet den tidligere for pressen, men ærlig talt – å ha hele kjøleskapsinnholdet sitt avbildet i aviser og blader: Det føles… Nei, jeg vet ikke. Nå setter jeg i hvert fall grensen der.
Ingen utstyrsfreak
Til gjengjeld får vi kikke inn i ett av de mange skapene: Der står Kenwood’en klar på den ene hyllen. Alle de ulike delene til kjøkkenmaskinen ligger på hyllen under.
- Dette er noe jeg vil anbefale; en kjøkkenmaskin er stor og uhåndterlig, men hvis du dedikerer et helt skap til den, i stedet for å forvise den ned i en bod, blir den lettere både å ta frem og rydde bort, sier Sandberg, som ellers ikke er noen utstyrsfreak.
- Det har litt å gjøre med at jeg ikke har plass til all verdens maskiner. Men også med at jeg synes jeg kommer veldig langt med Kenwood’en, som jeg bruker til gjærbakst, Kitchen-aid’en, som jeg bruker til kaker, og stavmikseren som jeg bruker til supper og sånt.
For øvrig er det lite annet som er spesielt fancy på kjøkkenet til Sandberg. Jo, kanskje stekeovnen, da; den la hun litt ekstra i da hun kjøpte den.
- Jeg er så glad for det – denne ovnen rengjør seg selv med pyrolyse. Det er kjempeeffektivt og sparer meg for mye tidkrevende vaskejobb, sier Sandberg.
Fulltidsjobb
Å spare tid kan hun saktens trenge. Blogging på Sandbergs nivå har for lengst gått fra å være et koseprosjekt i sofaen til å bli fulltidsjobbing. Som man ikke kan ta helgefri fra. Sandberg får mellom femti og hundre henvendelser hver dag – og gjerne aller mest i helgen, når folk skal bake den der helt spesielle festkaken, eller servere treretters til gjester.
- Jeg rekker ikke å svare alle. Jeg prøver å få svart på de spørsmålene som betyr noe i forhold til oppskriftene. Det som kan være vanskelig er de som ønsker veldig mange endringer – de vil kanskje lage en kake jeg har blogget om, men de vil bruke en annen størrelse på formen og bytte ut en del av ingrediensene – i realiteten ber de da om en helt ny oppskrift, sier Sandberg.
- Men jeg er jo heldig, da; jeg har jo bare hyggelige lesere!
Matlagings-selvtillit
I motsetning til de fleste andre toppbloggere i Norge er Sandberg rimelig forskånet for nettroll og negative kommentarer. Solskinnshistoriene, derimot, er det mange av.
- Noe av det morsomste er folk som i utgangspunktet har vært veldig usikre på dette med å lage mat, men likevel har våget seg på å prøve – og som får det til! De selv blir fornøyd, og så får de gjerne positive tilbakemeldinger fra familie eller gjester. Det gir dem lyst til å fortsette, og de innser at dette med matlaging, det kan de jo faktisk! Det er fantastisk å føle at man kan gjøre en sånn forskjell, og det inspirerer til videre jobbing, sier Sandberg.
- Men helt ærlig: Blir du ikke innimellom bare innmari lei og slenger en grandiosa i ovnen?
- Helt ærlig? Nei. Det skjer ikke. Da lager jeg heller en enkel salat eller en pastarett.