Ved å kvitte deg med alt du ikke lenger trenger får du bedre plass, god oversikt og gjør en god gjerning. For en bonus! Og god samvittighet gir ringvirkninger.
- Mange av våre givere opplever eufori når de har kvittet seg med det de har av overflødige ting hos oss, sier kommunikasjonssjef i Fretex, Trine Gjermundbo.Duppeditter, glass, servise, pyntegjenstander eller småmøbler , Fretex tar det. Foto: Fretex
Fretex forteller at de også blir glade for å motta enslige sokker. Det samme gjelder slitte og ødelagte klær. Så lenge tekstilene er rene og tørre, kan til og med filler, duker og gamle gardiner gå i innsamlingen.
- Alt kan brukes, sier Gjermundbo. - Det vi ikke selger i våre butikker, vil gå til gjenbruk og kanskje bli sydd om eller bli til filler, fortsetter hun.
Det som ikke blir solgt eller gjenvunnet i Norge, sendes til utlandet. Helt til slutt i tekstilets livsløp er det bare tre prosent av de innsamlede klærne som vil gå til energigjenvinning, men også det blir et felles gode.
Det vanskelige valget
Når vi har kommet til det punktet hvor vi har innsett at vi har altfor mye, er vi også kommet til det første steget i prosessen med å kvitte oss med overfloden. Kanskje blir tekstilene dine til nye klær, og får ett nytt livsløp. Foto: Fretex.
Kanskje oppdager du samtidig at skapene dine ikke er optimalt innredet, og at det er vanskelig å få en god oversikt over det du eier. Da kan du se på tipsene til bedre innredning i artikkelen om Garderober: Skap orden. Med et oversiktlig skap vil det være enklere å se hva du ikke lenger har behov for, sortere jevnlig, og slippe de store ryddesjauene.
Ting tar tid
Fretex har gjennomført flere mindre undersøkelser blant giverne sine, og erfarer at når man først har samlet sammen det man ønsker å gi bort, så vil det gjerne ta litt tid før posene kommer så langt som til innsamlingsboksene eller til butikkene.
- Det tar gjerne et par uker før posene har forflyttet seg fra soverom, via en korridor mot utgangsdøren, og til de faktisk blir båret ut og levert, ler Gjermundbo.Duker som ikke passer hos deg, kan kanskje passe bedre hos en annen? Foto: Fretex
Hun tror det er en del av prosessen, og det kan gjerne ta litt tid.
- Vi lever i et samfunn med overforbruk, men ofte er det vanskelig å gjøre noe med egen overflod, sier hun.
Planlegg
Endelig har du fått orden, og sortert ut det du ikke lenger har behov for. Nå kan du planlegge hvordan du skal få det vekk. De fleste har en innsamlingscontainer i nærheten hvor man kan levere tekstiler, sko og klær, men hvis du ikke har sett de røde containerne i strøket hvor du bor, kan du enkelt finne plasseringene på Fretex hjemmeside. Det er nesten ikke en ting Fretex ikke vil ha.
Ønsker du å gi bort kopper, kar, servise, glass, pyntegjenstander, sportsutstyr, bøker og småmøbler eller andre duppeditter, kan du levere i nærmeste butikk. Bøker som ikke blir solgt blir forvandlet til nye notisbøker ved at innmaten fjernes og det settes inn nye ark.
- Vi kan også kjøre ut og hente møbler, forteller kommunikasjonssjefen.
Den gode følelsen
Fretex butikker omsatte i 2016 for 193 millioner kroner, og omsetningen stiger jevnlig hvert år. Først og fremst er kjeden stolt over å være Norges største attføringsbedrift i tillegg til å være en Miljøfyrtårn-bedrift.
I 2016 fikk 4086 personer arbeidstrening, og 574 kom tilbake i arbeidlivet.
- Dette arbeidet er vi veldig stolte av, forteller Gjermundbo.Til og med slike klenodier vil få omløp i butikkene. Foto: Fretex
Av de inntjente midlene gikk for eksempel 29 millioner kroner til Frelsesarmeens sosiale arbeid i form av lavterskeltilbud og forskjellige hjelpetiltak. Hvordan de andre midlene er disponert kan man lese seg til i årsregnskapet publisert på nettsidene.
Gi opp å finne make til dine enslige sokker. La dem heller få et nytt liv!