Vinteren er kommet de fleste steder, og nå kjenner du hvor bestandig boligen din er mot vinterkulda. En stor del av varmetapet i gamle hus skyldes ufrivillige luftlekkasjer, og hvis huset ditt er trekkfullt og kaldt, kan det være på sin plass å sjekke om det er godt tettet rundt vinduene og dørene dine. Viser det seg at det er lite eller dårlig isolert, vil det gi stor gevinst å utbedre isolasjonen, informerer Lavenergiprogrammet.
For nybygg skal ikke dette være et problem, da de nye energikravene i TEK 10 og de kommende kravene i TEK 17 innebærer skjerpede krav til lekkasjetall for nye boliger. Er det likevel kaldt rundt vinduene kan du ha vært uheldig med en slurvete håndverker.
Beholde de gamle vinduene
Hvis det trekker kaldt, forsøk å demontere en list for å sjekke hvordan det ser ut bak listen. Hvis det er manglende isolasjon, kan det tyde på at flere vinduer er i samme forfatning. Ta av alle listene så forsiktig du kan, og benytt dyttestrimler laget av organisk materiale som lin eller ull, eller mineralull som glassvatt eller steinull, og dytt dette inn der det er behov ved hjelp av en smørkniv eller en spatel. Det er viktig ikke å stappe for hardt. Når den nødvendige isolasjonen er på plass, vil det også hjelpe betraktelig å lime på vindsperreprodukter på rull, for eksempel i form av tape som man finner hos en rekke produsenter, før man setter på plass listene igjen. Dette vil også forhindre at varm og fuktig inneluft trenger ut i konstruksjonen. Sjekk likevel at disse produktene er godkjente før du handler.
- Like viktig som å tette innvendig, bør man gjøre det samme utvendig, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen i Sintef Byggforsk.
Det kan være at det er lite eller ingen fugemasse mellom stendere og vindu. Dersom du konstaterer luftlekkasjer innvendig, råder han til også å utbedre dette utvendig.
Sjekk ventilasjonen
Har du et gammelt hus, bør du sjekke om det er tilstrekkelig ventilasjon. I enkelte gamle hus kommer ny luft fra utettheter i overganger mellom vegger, tak eller gulv, vegger og vinduer eller sprekker i materialene. Hvis det blir dårlig ventilasjon bør man sørge for en ventil slik at man unngår mugg- og råtesoppskader.
Tetthetsmåling
For å sjekke grundig hvor store lekkasjer du eventuelt har, kan det være smart å kontakte en bedrift for å foreta en tetthetsmåling mener Bøhlerengen. Noen bedrifter foretar både termografering og tetthetsmåling, og han råder til å etterspørre erfaring med tetthetsmåling i hus.
- I nyere hus skal tetthetsmålingen dokumenteres og følge med i papirene til huset, forteller seniorforskeren.
Hvis denne dokumentasjonen mangler, må den etterspørres. Nye hus kan nemlig også ha et problem med tetthet.
Nye vinduer
De gamle «husmor-vinduene» skal vike plass for nye vinduer, og kanskje er du hobbysnekker og vil forsøke å gjøre det selv. Da kan du ta en titt på denne filmen for å se fremgangsmåten.
Hvis du ikke føler deg helt sikker på at du klarer det selv, er det bedre å finne en god håndverker.
Mer nedbør
Økte nedbørsmengder på grunn av klimaendringer fører til et behov for økt motstand mot fukt, fordi mer nedbør også kan bety slagregn, informerer Lavenergiprogrammet på sine sider. Sintef Byggforsk opplyser at minst 75 prosent av skader som er registrert i deres skadearkiv, er relatert til fukt. De fleste skader oppstår på grunn av fukt fra utsiden av bygningen, som for eksempel slagregn.
Tetting rundt vinduer er altså ikke bare viktig for å innfri kravene til luftlekkasjer, men vel så mye for å beskytte bygget mot fukt utenfra.
- Man vil foreta en såkalt totrinnstetting mot regn, og det er viktig at det er tettet bak regnskjermen slik at vannet ikke trenger inn og forårsaker fukt i konstruksjonen, avslutter Bøhlerengen. kgd@huseierne.no