Om 15 år vil det for første gang i Norge være flere nordmenn over 65 år enn under 19, melder nettstedet Forskning.no.
– Norge blir et land med flere rullatorer enn barnevogner, sier demograf Marianne Tønnessen i Statistisk Sentralbyrå til NTB.
Men hvor godt tilrettelagt er egentlig boligmassen vår til rullatorer? I beste fall svært varierende. Trapper opp til en andreetasje med soverom og bad er standard i mange eneboliger. En stor plen utenfor som må vedlikeholdes, og en lang oppkjørsel som må måkes hver vinter er også vanlig tilbehør til mange boliger. Det man kanskje tidligere satte størst pris på ved boligen, blir, når man når en viss alder, et hinder for at man kan bli boende hjemme. Men slike hindre kan overkommes med mer eller mindre enkle hjelpemidler. Hus & Bolig har satt sammen en liste over ting som kan kjøpes / settes bort / bygges om slik at eldrehverdagen i eget hjem kan bli enklere og tryggere, og tiden hjemme kan forlenges.
Unngå fall
Fallulykker er en av de aller vanligste ulykkene i norske hjem. Både unge og gamle faller, men konsekvensene er gjerne alvorligere for eldre kropper. Enkelte åpenbare og helt enkle ting kan redusere fall-faren drastisk:
- Fjern løse filleryer og småtepper.
- Teip på sklisikre trappetrinnstepper i trappa.
- Det finnes også sklisikre remser som kan teipes til badegulv, badekar og dusj.
- Utelampa bør få sensorlys, slik at den automatisk slår seg på når det trengs.
Romtilpasning og heis
Mange eldre får problemer med hofter og knær som gjør trapper til store hindre i hverdagen. Dette er trøblete for de som bor i boliger med soverom og bad på et annet plan enn inngangsplanet. Men er det umulig å gjøre noe med? Å bygge nytt bad er kostbart, men i mange tilfeller ikke umulig – og enkelte eldre kan ta opp lån med sikkerhet i huset. Finnes det et toalett som kan utvides, eller går det an å gjøre om spisestua, som kanskje ligger vegg i vegg med kjøkkenet, og dermed bruke rørføringen som allerede finnes der? Kan et gjesterom eller kontor tas i bruk som permanent soverom?
Et annet alternativ er å se om det er mulig å få bygget inn en heis i boligen. Dette er foreløpig ikke særlig vanlig i eneboliger i Norge - men det kan være både rimeligere og mindre inngripende enn å legge om hele planløsningen i boligen.
Enklere hverdag
Det er ikke nødvendigvis de helt store tingene som må til for å få en enklere hverdag hjemme. Har du for eksempel tenkt på at stikkontakter forholdsvis greit kan monteres i kjøkkenbenkhøyde, i stedet for nede ved gulvlisten, så slipper man å bøye seg hver gang man skal lade mobilen?
Håndtak og krakk i dusjen gjør kroppsvasken enklere for mange. Ekstra høye toaletter gjør det enklere å reise seg, og ekstra høy seng, gjerne med regulerbar rygg, er også noe mange eldre setter pris på. Å fjerne tersklene mellom rommene vil absolutt gjøre hverdagen enklere dersom man er avhengig av rullator inne. Trappa opp til inngangsdøren kan gjøres enklere å forsere med hjul dersom man monterer en rampe over trinnene.
Snø og vinter
En lang og isete oppkjørsel som snør igjen om vinteren blir vond å håndtere når kroppen ikke lenger henger så godt med. Det finnes heldigvis vaktmestertjenester eller traktortjenester som kan ta denne typen jobber. Det finnes også et stort antall lett håndterlige snøfresere - eller kanskje man kan alliere seg med naboens tenåringsbarn, som sikkert gjerne tjener noen ekstra kroner når snøen laver ned?
Glatte trapper forårsaker mange fallulykker årlig. Smeltematter sørger for at trappa holder seg snø- og isfri.
Sommer og hage
En stor gressplen er vanskelig å vedlikeholde for noen hver, og ikke minst for eldre. Heldigvis finnes det nå svært mange klippere som gjør at man selv ikke trenger å legge alle sine krefter i vedlikehold av plenen. En robotklipper kan «rusle» rundt og holde gresset pent på egen hånd - og man trenger slett ikke å velge den varianten med mest teknologi; robotklippere finnes også i helt enkle varianter som man ikke trenger å koble opp mot noe avansert appsystem på mobilen.
For enkelte er løsningen på plen-problemet å kjøpe traktorklipper, som gjør at man kan sitte behagelig mens man klipper gresset.
Brannvarslere og slokkeutstyr
Undersøkelser viser at eldre er særlig utsatt for brannulykker. Svært ofte kunne personskader i branner vært unngått dersom det hadde vært montert røykvarslere som fungerer. Kravet i lovverket sier at alle boliger skal ha minst én røykvarsler som kan høres fra alle soverom, men generelt ønsker brannvesenet seriekoblede røykvarslere i så mange rom som mulig for å bedre sikkerheten. Alarmer tilknyttet alarmsentral vil også være en god løsning. Et vanlig brannslokningsapparat vil for mange eldre være for tungt å håndtere. Mini-brannslokningsapparater, slukkespray på boks, brannslanger og branntepper bør derfor være selvsagt i et hvert hjem med eldre beboere.
Annet sikkerhetsutstyr
Alle nye kjøkken i dag lages med komfyrvakt, som automatisk kobler fra strømmen dersom komfyrvaktens sensor oppdager tilløp til brann. Mange eldre mangler dette, men for noen tusenlapper kan det ettermonteres i de aller fleste kjøkken.
Tidsur på ting som kaffetrakter eller stikkontakten som brukes til strykejernet vil også være gode og rimelige investeringer i en trygg hverdag.
Velferdsteknologi
Mange har skarpe hoder helt til det siste. Andre blir med årene det som i gamle dager kaltes "litt susete". For denne gruppen kan velferdsteknologi være en god løsning. Klokke med GPS-sporing kan for eksempel være en trygghet både for dem selv og pårørende. raa@huseierne.no