Det bygges og renoveres om lag 150 000 bad årlig i Norge, iførlge tall fra Fagrådet for våtrom (FFV). Oppussing av bad er en stor kostnad, og det er derfor viktig å velge håndverkeren med den beste kompetansen. I 2017 kunne Prognosesenteret fortelle oss at vi pusser opp bad for i gjennomsnitt 85 000 kroner. Da er det lurt å gjøre det skikkelig når man først har satt i gang oppussingen.
Sikkert for forbrukeren
Ordningen Godkjente våtromsbedrifter så dagens lys i 1996 samtidig som Byggebransjens våtromsnorm (BVN) ble utgitt i samarbeid med SINTEF Byggforsk og FFV. I 2017 ble 2 500 håndverkere kurset i Byggebransjens våtromsnorm. Å bygge etter våtromsnormen betyr at man følger denne ordningen. BVN er et verktøy for planlegging og bygging av våtrom. Våtrom omfatter baderom, dusjrom og vaskerom. Målet er å heve kvaliteten på våtrom med hensyn til funksjon og levetid. Det vil si å lage solide, funksjonelle og varige våtrom som blir overlevert med en god brukerveiledning. Godkjente våtromsbedrifter skal ha best kompetanse til å bygge de sikreste badene.
- Godkjent våtromsbedrift står for seriøsitet, kunnskap og kvalitet. Det er bred enighet om at å bygge bad etter våtromsnormen er den sikreste måten å bygge et våtrom på og for å unngå konflikter i ettertid, sier daglig leder Cato Karlsen i Fagrådet for våtrom.
Bra eller dårlig holdbarhet
Ifølge SINTEF Byggforsk vil et gjennomsnittsbad ha en levetid på alt fra 10 til 30 år avhengig av materialer og grad av belastning. Et trehus vil bevege seg noe, og når en membran etter hvert blir sprø og lite fleksibel, vil det oppstå sprekker over tid. En dårlig utført jobb kan redusere levetiden dramatisk og i verste fall føre til at badet lekker fra dag én. En tommelfingerregel er at et bad som nærmer seg 20 år snart vil trenge en oppgradering.
I dag finnes det over 1100 Godkjente våtromsbedrifter. For at en bedrift skal kunne søke om å bli Godkjent våtromsbedrift, må bedriften i tillegg til å være registrert i Brønnøysundregisteret og ha et gyldig organisasjonsnummer, inneha mesterbrev. Bedriften forplikter seg også til å benytte faglig leder og sertifiserte fagarbeidere for våtrom i henhold til Byggebransjens våtromsnorm.
- Vi registrerer at forbrukeren er mer bevisst i valget av håndverker, og at kompetanse er mer etterspurt enn tidligere. Vi mottar mange henvendelser fra forbrukere som sjekker bedriftenes kompetanse. Mange av de Godkjente våtromsbedriftene er veldig bevisste på oppgavene de påtar seg. Godkjent våtromsbedrift forplikter, sier daglig leder i Fagrådet for våtrom, Cato Karlsen.
Derfor bør du velge håndverkere som følger våtromsnormen. Godkjente våtromsbedrifter kan markedsføre seg med BVN-logoen med påskrift Godkjent våtromsbedrift. Oversikten over bedrifter som er godkjente våtromsbedrifter finner du på nettsiden til Fagrådet for våtrom.
FAKTA:
Godkjente våtromsbedrifter forplikter seg til å:
Ha våtromssertifisert faglig leder
Bruke våtromssertifiserte fagarbeidere
Følge Byggebransjens våtromsnorm, og kontraktsfeste denne i størst mulig utstrekning
Holde seg oppdatert om BVN via løpende abonnement fra SINTEF Byggforsk
Kilde: FFV.