De siste årene har våtservietter kommet til nesten ethvert bruk: De brukes til bleieskift, til sminkefjerning, til kjøkkenbenken og baderomsvask. Men våtservietter løser seg ikke opp på samme måte som papir. Selv ikke våtservietter som markedsfører seg med at de går i oppløsning og dermed kan kastes i toalettet, løser seg godt nok opp til at dette er uproblematisk, viser det seg.
Økende problem
- Det er et stort, og stadig økende problem at slukrister og annet i kloakken tetter seg på grunn av alt avfallet folk kaster i toalettet. Og våtservietter har utmerket seg de siste årene, det får vi stadig mer av. Noen produsenter påstår at deres våtservietter løser seg opp og kan kastes i toalettet, men det stemmer ikke. Det er et stort problem.
Det sier overingeniør Vivi Paulsen i vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.
Sitter fast
Problemet er at våtserviettene blir hengende fast i rister og i andre overganger nede i rørsystemet og skaper propp der. Også i renseanleggene og pumpestasjonene skaper de problemer. Vann- og avløpsetaten bruker dermed store ressurser på å rykke ut for å renske flaskehalser i avløpsnettet som strengt tatt ikke ville vært problematiske dersom ingen kastet søppel i toalettet.
Kloakkstopp i huset
- Også der hvor vi får kloakkstopp hos private, altså hvor avløpsrørene til boligen blir tette, er våtservietter ofte årsaken, påpeker Paulsen.
Er det noe vi ønsker at skal fungere uproblematisk i boligen, så er det vel kloakken. Det vet i hvert fall alle som har opplevd at den stopper opp. Derfor: Hvis du kaster våtservietten i avfallet neste gang, vil det i hvert fall ikke være din skyld, dersom det blir propp i systemet en gang i fremtiden.
Les mer her om hvilket ansvar du som boligeier har for stikkledningene!