De siste årene har det blitt stadig mer populært med innebygde tappearmaturer. Rørleggerbransjen melder om at vi forbrukere også har blitt dristigere i fargevalg - mens det tidligere var blankt krom som var nærmest enerådende på både bad og kjøkken, vil vi nå gjerne ha vannkraner i messing eller sort. Disse løsningene ser lekre ut, men når man bygger det meste av armaturet inn i veggen - hva da med lekkasjefaren? Alle vi som har hatt bad i noen år, vet jo at det lett begynner å lekke i overgangene på krana - ikke det første året, kanskje, og heller ikke det neste, men etter en stund har vel pakninger og annet nådd sin levetid?
Bli medlem i Huseierne og få alle våre kontrakter gratis!
Godkjente løsninger
- Det finnes nå flere løsninger for innebygde armaturer som Sintef eller andre pålitelige laboratorier har testet og funnet ut at virker tilfredsstillende, sier fagsjef Bjørn Grimsrud ved Fagrådet for våtrom (FFV).
At innebygningsarmaturene er testet og godkjent betyr i bunn og grunn at de påviselig sørger for at det enkle, men vanskelige lekkasjekravet i Teknisk forskrift ivaretas: Lekkasjevann skal synliggjøres og ledes til sluk. Dette løses ved å bygge inn armaturene i tilhørende bokser inne i veggen.
- Helt enkelt forklart legger man koblinger og alt som tidligere var synlig inn i et lite skap inne i veggen. Dette lille "skapet" har drenering i bunnen, og så føres eventuelt lekkasjevann derfra, via en slange i veggen, til en åpning som gjør at vannet kommer ut på et vanntett gulv med sluk. Dermed vil en eventuell lekkasje raskt kunne oppdages, og den vil ikke trekke inn i konstruksjonen, forklarer Grimsrud.
"Skapet" skal være lett å åpne dersom lekkasjer inne i det må utbedres: Man må slippe å rive ned flisvegger, membran og det som er for å reparere feil.
Still smarte spørsmål
Grimsrud mener man skal kunne stole på at håndverkeren gjør jobben sin og får dette riktig, dersom de tilbyr slike løsninger. Men som forbruker kan det være lurt å stille noen spørsmål som viser at du følger litt med i timen:
- Det går jo an å bare stille spørsmålet om hvordan lekkasjesikringen ivaretas ved den løsningen dere sammen har kommet frem til å bruke. Det viser at du er bevisst, og det skader selvsagt ikke, sier Grimsrud.
Dersom man stiller et par slike kontrollspørsmål skal det ikke være grunn til å tvile på at denne løsningen nødvendigvis er noe dårligere enn "vanlig" løsning med kranen som en klump utenpå veggen eller oppå servanten, mener han.
Krev dokumentasjon
Som alltid bør du også etterspørre dokumentasjon på at løsningen er i henhold til kravene.
- Det er viktig å ha dokumentasjon på arbeidet som er gjort og materialene som er blitt brukt. Både fordi du som forbruker skal ha oversikt over drift og vedlikehold, men ikke minst er det viktig for å få riktig verditakst på boligen din den dagen du skal selge, sier Grimsrud.
Han har inntrykk av at bransjen har blitt flinkere til å levere ut nødvendig dokumentasjon til forbrukerne de siste årene, men at det stadig er nødvendig å minne om dette.
Dyrere, men populært
Trondheim VVS opplyser på sine nettsider at innebygde armaturer er dyrere både ved montering og utskiftning / reparasjon enn "vanlige" armaturer, men at stadig flere likevel spanderer på seg denne løsningen.
Dersom du vil ha dette, kan det være lurt å gi beskjed så tidlig som mulig i byggeprosessen, slik at det planlegges for løsningen. Mange innebygde armaturer lar seg ikke bygge inn når veggen først står der, ferdig flislagt og skinnende ny.
Rørleggerfirmaet har videre en liste over fordeler og ulemper ved innebygd armatur:
Fordeler:
– Rør og armaturer blir skjult i veggen, du sparer plass og det blir lettere med renhold.
– Du slipper å dunke borti blandebatteriet når du dusjer.
– Du kan få det badet du drømmer om.
Ulemper:
– Høyere kostnad, både ved installasjon og eventuelle skader.
– Først og fremst aktuelt ved totalrenovering av bad – og du må bestemme deg tidlig i prosessen.