5 tips til å fikse en tett do

Gå til hovedinnhold

5 tips til å fikse en tett do

Hva gjør du når uhellet er ute og doen er tett? Vi gir deg fem tips som burde fikse jobben.

Det kan være mange årsaker til at en do blir tett. Nordmenn bruker toalettet som søppelkasse, og kaster man annet enn dopapir i doen kan den fort tette seg.

En undersøkelse utført av Sentio på oppdrag for Norsk Vann i 2017 viste at det de fleste kaster i toalettet er matfett og matavfall.

20 prosent av de spurte i undersøkelsen oppga at de kaster ulike typer avfall i toalettet.

For det meste dreier det seg om matfett og matavfall, men i følge undersøkelsen er det mange som også kaster våtservietter, hygieneartikler og snus i do.

- I sum blir det ganske store problemer når en million personer kaster forskjellige typer av fall i avløpet. Toalett og avløpssystemer er ikke bygget for å håndtere avfallsprodukter. Det kan gi tette ledninger og oversvømmelser både hjemme og andre steder i avløpssystemet, sier direktør i Norsk Vann, Toril Hofshagen.

232 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

Veldig vanlig

Kaster du fremmedlegemer i toalettet er sjansen stor for at det tettes. Ikke alltid skjer dette med vilje og ofte kan det være barn og uhell som gjør at annet enn toalettpapir havner i skålen.

- Vi er på slike oppdrag flere ganger i uken. Og ikke bare i private boliger, men på arbeidsplasser, utesteder, offentlige toaletter og overalt hvor du finner doer. Det er ikke noe unikt med at folk får tette toaletter hjemme, sier Lasse Hartz-Bruun i Konnerud Rør As.

Det første du bør gjøre er å teste med en vannbøtte. En vanlig cisterne er innstilt på seks liter vann. Bruker du bøtte får du mer vann og enda mer fart.

Hartz-Bruun råder alle til å ha en klosettpumpe liggende i huset. Den er et nyttig redskap som veldig ofte ordner opp. Den koster 100 kroner i butikken, og bør være i et hvert hjem.

- Det vi opplever er at mange ikke ønsker å gjøre en slik jobb selv. Derfor er det enkelt å ringe rørleggeren. Veldig ofte innebærer det å tre på seg en lang hanske og ta ut det som tetter, at blokkeringen må pumpes gjennom med klosettpumpe, eller at man i mange tilfeller må skru av hele toalettet, sier han.

Et vanlig objekt som tetter er duftballer som man henger på siden av toalettet. De går gjerne med i dragsuget når det trekkes ned.

- Vi finner vi alt mulig rart. Ikke bare ekskrementer og klumper av dopapir, men veldig ofte fargeballer som skal lage god lukt i toalettet. Disse ser vi stadig. I tillegg kan det jo være alt mulig rart fra glass til koteletter til bleier og leker.

Slik åpner du doen

Er uhellet først ute er det mye du kan gjøre selv, slik at du slipper en kostbar utrykning fra en rørlegger. En slik utrykning koster fort 4 000 kroner, dersom du er heldig. Derfor bør du bruke disse tipsene før du ringer rørleggeren.

1) Dersom toalettet ikke er fullstendig tett, men du kan se at vannet trekker seg sakte tilbake, kan du prøve å trekke ned flere ganger.

Du må naturligvis vente til vannet har trukket seg tilbake for hver gang. Du vil ikke at vannet skal renne over kanten, naturligvis.

2) Fungerer ikke dette kan fylle en stor bøtte med vann og helle fra stor høyde. Da skaper du et skikkelig trykk som kan hjelpe til å få åpnet opp. Ofte trengs det flere forsøk.

3) Dersom det er helt tett må man ty til kraftigere skyts. Klosettpumpa med sugekopp er et nyttig hjelpemiddel og noe man bør ha i alle hjem.

Trykk sugekoppen ned i do og trykk den frem og tilbake mange ganger. Husk at det må være godt med vann i toalettet for å skape riktig trykk, for at du skal få proppen gjennom vannlåsen.

4) På med hanskene. Noen ganger kan det også være nødvendig å trekke ut det som sperrer dersom du ikke oppnår resultater på de første forsøkene.

Få på deg lange hansker, fjern det du kan og gjenta eventuelt steg 1, 2 eller 3 ettersom hvor du er i prosessen.

5) Avløpsåpner. Hjelper ikke de fire første stegene kan du måtte ty til avløpsåpnere. Plumbo er mest kjent og meningene er delte om dette produktet er bra eller ei, men fagfolk anbefaler i hvert fall at du bruker produkter du får kjøpt hos for eksempel en fargehandel, og at du bruker dem i henhold til bruksanvisning.

Er du fortsatt ikke kvitt problemet, ring en rørlegger.

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer