Det er antagelig den ekleste jobben i hele huset: Å rense sluket på badet. Men det må gjøres – og det bør gjøres lenge før det er så fylt opp av hår, fett og såperester at vannet flyter utover badegulvet.
Overgangen er sårbar
Under flisene på badet ligger det hos de aller fleste en membran som skal sørge for at fukt fra badet ikke trekker inn i husets konstruksjon. Men akkurat rundt sluket må membranen nødvendigvis avsluttes. Sluk-konstruksjonens akilleshæl er tettheten mellom sluket og membranen. Det er noen hovedprinsipper for hvordan man skal gå frem for å få denne overgangen helt tett, som faglærte håndverkere skal kunne. Likevel skjer det svært ofte lekkasjer fra dette området.
Du som er baderommets bruker kan gjøre ditt for å unngå dette.
Unngå høyt vannspeil
- Rens sluket. Hvis du er dårlig til å rense sluket for hår vil vannstanden i sluket stige. Vannspeilet kommer så høyt at det når opp til overgangen der membranen kommer inn under klemringen på sluket. Da kan vannet, ved den minste utetthet, suges under membranen og inn i konstruksjonen, forklarer forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.
Dersom du ser vannet like oppunder risten på sluket når du dusjer, står det for høyt. Da er det bare å brette opp ermene og ta tak i slagget der nede i mørket, jo før jo heller.
Forebygg lekkasje
Hvis du er flink til å rense sluket jevnlig kan du unngå lekkasje, også selv om det ikke skulle være helt tett i overgangen. Renser du ofte, unngår du nemlig at vannspeilet kommer så høyt opp som til det kritiske området.
Husk også at hår og annet smuss som blir liggende oppå slukristen etter dusjen skal kastes i søpla – ikke skylles ned i sluket.