Nye rør uten å ødelegge

Gå til hovedinnhold

Nye rør uten å ødelegge

Du trenger ikke rive badet for å skifte ut rørene i huset ditt. Skifter du før det blir lekkasje sparer du deg selv for enorme summe.

Tekst: Dag Erik Kongslie

 

Tidligere har Hus & Bolig skrevet om rørfornying utvendig. Å få nye rør uten å grave opp tomten er strålende. Men kan man gjøre dette innvendig også? Lekkasjeskader som følge av ødelagte rør er en dyr affære og jo eldre huset blir jo større er sjansen for at dette vil ramme deg.

- Årsaken til at vi ser så mange skader på rørlekkasjer innvendig er at de færreste gjør noe med rørene sine før lekkasjen oppstår. Følgende ved en lekkasje kan være av større og mindre grad. Da må man spørre seg selv om man tør vente på en mulig kjempeskade, eller om man vil ta tyren ved hornene og være føre var, sier markedsansvarlig Per Christian Nordby i Olimb Rørfornying AS.

Teknologien med å fornye innvendig rør er hentet fra utvendig rørfornying og privatmarkedet er i sterk vekst.

- Dette er noe vi begynte med for fem eller seks år siden. Vi gjør mye på store offentlige bygg, men privatmarkedet er et stort vekstområde. Vi har mange henvendelser på private eneboliger, men også fra borettslag som ønsker å skifte ut gamle rørsystemer, sier han.

 

Kjapt og enkelt utført

Den store fordelen med teknikken er akkurat som ved utvendig rørfornying – du trenger ikke grave eller rive noe som helst. Som oftest gjøres jobben når en lekkasje først har oppstått.

- Rørene fornyes med en epoxymettet foring, eller strømpe, som føres gjennom gamle rør på samme måte som på offentlige rør, bare i mindre dimensjoner. Foringen legger seg på innsiden av røret. Da blir naturligvis de innvendige dimensjonene på røret mindre, men dette kompenseres ved at det nye belegget er vesentlig glattere og jevnere, sier Nordby.

- Selve arbeidet som utføres er en del billigere enn hvis en rørlegger skulle byttet rørene fysisk. I det store og det hele er det ikke prisen som er interessant, for den er ikke høy sammenliknet med rørleggerkostnadene. Det som er interessant er at du slipper alle følgeskadene. Du trenger ikke lenger å rive badet, gulvet, vegger eller liknende for å komme til rørene. Du trenger ikke flytte ut av boligen din på ubestemt tid hvis den er ubeboelig. Å fornye røret på denne måten tar en arbeidsdag og røret er klart til bruk umiddelbart etter gjennomføring, sier Nordby.

Dermed kan man ta høyde for at arbeidet starter når man går på jobb og er ferdig når man kommer hjem.

 

Føre var eller etter snar? 

- Hvis boligen er eldre enn 20 til 25 år, bør man i hvert fall fremskaffe opplysninger om rørtilstanden. Å foreta en kamerasjekk av rørene koster noen tusenlapper, men kan være vel verdt pengene når man på denne måten kan unngå store utlegg senere. Spesielt er dette aktuelt ved kjøp og salg av bolig, sier Nordby.

Dersom man planlegger å bo i boligen i mange år, eller ser for seg at det blir ens siste bolig, kan det være lurt å investere i sin egen sikkerhet. I markedet er det derimot liten tro på at du får mye igjen for pengene ved videresalg.

- Jeg tror dette har begrenset betydning på endelig salgssum. Du skal ikke prioritere dette for å øke verdien på boligen. Gang på gang ser vi at kjøperne i boligmarkedet er kortsiktige. De ser ikke ti år frem i tid. Det er objektet i sin helhet som til slutt betyr noe når salget går gjennom, sier styreleder Terje Buraas Eiendomsmeklerforetakenes Forening.

- Vi bor kortere og kortere i samme bolig og vi pusser opp stadig mer. Selv om en megler ikke tar hensyn til alderen på rørene, setter han prisantydningen på bakgrunn av takst og hva han mener objektet totalt er verdt. Til syvende og sist er det markedet som bestemmer prisen. Rørenes tilstand er underordnet, men det trekker definitivt ikke ned, sier Buraas. 

NITO takst har lenge ønsket seg større fokus på rørtilstanden innvendig. Kai-Haftor Olsen skulle gjerne sett større fokus på dette i salgsdokumenter.

- I dag er det ikke pålagt å opplyse om rørenes alder i tilstandsrapporten. For takstmenn som er på stedet er det umulig å si noe om tilstanden på røropplegget uten å foreta nøye undersøkelser. Når det ikke er nevnt noe om rørene i prospektet må du gå ut i fra at rørene er fra byggeåret. Dersom det er nevnt noe om er det helt klart et pluss i forhold til kjøp, sier leder av lederen av NITO takst.

Særlig er det rør i bygg fra slutten av 60-tallet og starten av 70-tallet som kan komme til å skape mye hodebry.

- Rør fra denne perioden er særlig dårlige. Rør som eldes er uansett et ulmende problem, men i denne perioden brukte man en type rør som i ettertid har vist seg å ha dårlig holdbarhet, sier Per Christian Nordby.

Ved kjøp av en eldre bolig kan du med andre ord ha en mulig vannskade liggende å vente.

- Slik det er i dag må man bare håpe vannskaden ikke oppstår før man selv har solgt boligen og kommet seg videre til neste. Prisnivået på boliger står overhodet ikke i stil til hvilke mulige uforutsette problemer man kan få dersom rørene ikke er oppgradert, fortsetter han.

Olsen mener et større fokus på hva rørfeil kan føre til vil gi utslag i salgspris over tid.

- Hvor stor regningen vil bli er vanskelig å spå. Dessuten må man også ta høyde for ubekvemmeligheten med å havne i en slik situasjon. Penger er en ting, men det fører også med seg mye ekstra arbeid. Det er vanskelig å sette en pris på sånt, men jeg vil helt klart si at det er en prutemulighet på en bolig dersom man vet at rørene er gamle, sier Olsen. dek@huseierne.no

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer