Mange er bekymret for å borre i baderomsveggen, og det med god grunn. Hver gang du lager et hull i membranen risikerer du å gjøre stor skade dersom hullet ikke tettes forskriftsmessig. Uansett, kan slitasje på sikt føre til utettheter som slipper vann og vanndamp gjennom. Jo færre hull, jo mindre fare for alvorlige og kostbare vannskader.
- Det er i grunn rart at det første mange gjør når de har brukt masse tid på å få ett tett baderom, er å borre hull i det, sier Hennig Sveen, salgssjef i Ljungmann Engros, som blant annet markedsfører produktene til det nederlandske firmaet Tiger.
I stedet for å skru såpekoppen eller håndkleholderen direkte i flisen, bruker Tiger et spesiallim til å montere en festeanordning som produktet til slutt skrus fast i. Systemet skal tåle en vekt på 50 kilo, og kan brukes på alt fra håndklestenger og baderomshyller, til tanglassholdere, kroker og toalettpapirholdere. Til og med dusjsettet er mulig å få i en versjon som bare kan limes på.
Et tilsvarende produkt, som også kommer fra et nederlandsk selskap, Haceka, markedsføres i Norge av Normark. På samme måte som Tiger produktene, følger det her med en festeanordning som er spesialtilpasset ulike baderomsserier.
- Dette produktet tåler det meste, forteller produktsjef Øivind Isaksen. Uavhengig testing viser at de minste festene skal kunne bære 110 kilo, mens de største tåler opptil 120 kilo.
Trondheimsfirmaet Gobad, tilbyr en produktserie over samme lest.
- Dette er veldig enkelt å bruke. Vi har ingen limtube eller noe annet som må sprøytes inn, men en tape som du enkelt limer mot veggen, forteller Ole-Wiktor Olsson, administrerende direktør i Godbad.