Fugemasse er et porøst materiale og det har en viss levetid. Derfor er det slett ikke uvanlig at man kan oppdage at masse smuldrer opp og rett og slett forsvinner. Dette kan for eksempel se ut som små hull i fugene. Dersom du oppdager at fugene smuldrer er dette noe du bør ta tak i.
- Det er viktig å påpeke at det ikke er noen umiddelbar krise dersom du ser at dette har skjedd. Husk på at fuger i seg selv ikke er tette og det vil alltid være fukt og vanninntrenging gjennom fuger. Hvor kritisk det er, avhenger naturligvis av hvor på badet det skjer, sier daglig leder Cato Ove Karlsen i Fagrommet For Våtrom (FFV).
Kolbjørn Mohn Jenssen, daglig leder i Mycoteam, forteller at dette er en problemstilling de er godt kjent med. Ofte handler det om en enkel feil som at man prøver å spare tid og penger.
- Det er jo i merkelig at man velger å lage et bad til mange tusen kroner samtidig som man går for en billig løsning på fugemassen. Ofte har man valgt et billig produkt som fungerer dårligere. Prisforskjellene er ikke store på dårlig og bra fugemasse. Det er ikke her man sparer inn store pengene i et bad, sier Mohn Jenssen.
Det er ikke nødvendigvis produktet som er billig og dårlig, men det kan også skyldes brukerfeil.
- Det kan også rett og slett være håndverksfeil ved at man har blandet ut for mye vann i fugemassen. Da blir den lettere å arbeide med, men den blir mindre bestandig og holder kortere, sier han.
Vær oppmerksom
Dersom det er sprekker i flis og sprekker i fugene er det derimot et helt annet problem. Da kan det være at du har fuktproblemer. Har du fuktproblemer slipper du ikke unna med å etterfylle ny fugemasse.
- Det er viktig at man skiller mellom smuldring og småhull i fugene, og om det viser seg at det er sprekkdannelser. Sprekker er noe som kan tyde på bevegelse i rommet, for eksempel ved at materialet bak flisene ekspanderer. Da kan det være større fuktproblemer, og da er vi inne på et helt annet felt enn bare dårlig fugemasse, kommenterer Jenssen.
Forskjellig belastning
Det er forskjell på om fugene smuldrer på gulvet eller på veggen, nær dusjsonen eller ute i baderommet. Der hvor det ikke er særlig kontakt med vann er det ikke spesielt kritisk å få utbedret det fort.
- De kritiske punktene vil nødvendigvis være i dusjsonen. Her er vannpåkjenningen stor. Det er viktig å huske på at membranen er den som er viktig, men fugemassen vil jo minske påkjenningen mot membranen ved at tilsiget av vann blir vesentlig mindre dersom de ikke er fulle av hull, sier Karlsen i FFV.
Andre steder på badet som ikke opplever mye direkte kontakt med vann holder vesentlig lenger.
Enkel utbedring
- Du trenger ikke akkurat å slippe alt du har i hendene og sperre av badet. Men det er jo noe med å ha ting i orden. Jeg vil anbefale alle å utbedre det så snart man har anledning, sier han.
Det er uansett viktig å få utbedret forholdet og det trenger ikke være store jobben.
- Det du trenger å få gjort er å skrape vekk den løse og dårlige massen og etterfylle med fugemasse. Det er viktig at man bruker en god fugemasse og det er viktig er at blandeforholdet fra leverandøren blir fulgt. Det er veldig dumt å gjøre den samme feilen om igjen, sier Mohn Jenssen.