Nye produksjonsmetoder har skapt nye trender innen baderomsfliser. Mens en flis før så ut som … ja, en flis, kan den nå være til forveksling lik for eksempel treverk, naturstein eller betong.
- En av de heteste trendene nå er parkettfliser. Det er fliser som selges i staver. Maskinene som brukes til å farge flisene er blitt mye bedre på få år, så gjengivelsen av parkettstrukturen er så bra at man nesten ikke ser forskjell. I tillegg har produksjonskostnadene gått ned, så prisen er ikke lenger avskrekkende for folk.
Det sier Alessandro Cossutta, styreformann i fliskjeden Norfloor. Han tror vi bare er i startgropen på en trend som kommer til å bli stor de neste årene, med tre-imitasjoner både på vegg og gulv på baderommet.
Men også andre materialer skal imiteres. Fliser som ser ut som røffe betongoverflater selger godt, melder bransjen. Det gjør også fliser som imiterer naturstein, som for eksempel marmor.
- Vi selger også mye historiske fliser, forteller markedssjef Viggo Rangnes i Bergersen Flis. – Slike man ser i gamle bygårder fra århundreskiftet, gjerne med nordafrikansk mønster. I tillegg er seks- og åttekantede fliser noe mange vil ha nå, sier Rangnes.
Nå finnes også muligheten for å skape sine helt egne flis, for eksempel til en fondvegg på badet:
- Ditigalprinten gir unike muligheter. Du kan for eksempel få printet et bilde av .. tja, si et fossefall, - i ekstrem oppløsning på et ønsket antall glassfliser til fondveggen. Dette gjøres på egne fabrikker, og det koster litt, men av og til er det dette lille ekstra som utgjør den store forskjellen, reklamerer Rangnes.
Gulvfliser på veggene
En annen tendens i tiden er at vi nå vil ha gulvfliser på veggene, melder bransjen. Du visste kanskje at det er forskjell på gulv- og veggfliser, men vet du hvor forskjellen ligger
- Gulvflisene har lavere vannopptak og tåler større belastning enn veggflisene, forklarer sekretariatsleder Arne Nesje i Byggkeramikkforeningen. Det er brenningen av flisene som avgjør hvilken kvalitet de får: Veggflisene brennes på lavere varme enn gulvflisene. Tradisjonelt har gulvfliser vært dyrere å produsere enn veggflis, noe som har ført til at få har brukt gulvfliser andre steder enn på gulvet. Nå har gulvflisene sunket i pris, noe som har ført til at mange tar seg råd til å bruke denne kvaliteten også på veggene.
- Før solgte vi rundt 30 prosent gulvflis, og resten vegg-. Nå er forholdet omtrent 60/40, med 60 prosent gulvflis, sier Cossutta, som bruker det italienske faguttrykket porceleanato om denne typen kvalitetsfliser. Fordelen med å bruke porceleanato-fliser i hele baderommet er at veggene blir like robuste som gulvet. I tillegg mener mange at det rett og slett ser litt bedre ut.
Store fliser
Tidligere var det både dyrt og krevende for produsentene å levere fliser i større formater. Nå har nye produksjonsmetoder snudd situasjonen på hodet; mange ledende fabrikker produserer fliser i to-tre meter lange flak, som de kapper etter steking.
- Dette gir helt nye muligheter til å produsere store fliser. 60 x 60 og 60 x 30 centimeter er nå veldig populære flisdimensjoner, forklarer Cossutta.
På baderomsgulvet skal det som kjent være fall mot sluket. Dette kan være en utfordring å få til med store fliser.
- Det beste er en miks mellom store og små fliser for å få til pent fall mot sluket. Med mindre fliser kan du ta litt fall per fuge. Skal du bygge fall med store fliser, risikerer du oppkant eller tykkere fuge, forklarer Nesje i Byggkeramikkforbundet. Dette er også noe forhandlerne tar hensyn til. De fleste store fliser selges derfor stort sett sammen med «småsøsken» av samme utseende, men med mosaikkstørrelse på 5 x 5 eller 10 x 10 centimeter, til bruk i dusjnisjer og mot sluk.
Kvalitet
At du får hva du betaler for når du handler fliser er en sannhet med visse modifikasjoner, ifølge Nesje.
- Det er ikke alltid en direkte sammenheng mellom pris og kvalitet dersom du ser bort fra det aller billigste segmentet, mener han. Kjøper du fliser til 299 kroner per kvadratmeter kan det godt hende at de er like gode som de til 699 – men at de til 699 er mer trendy, og dermed selger, uansett om prisen er høy. Går du for de aller billigste flisene bør du imidlertid være oppmerksom på at flisene kan ha mangler som folk flest ikke har så lett for å se med en gang.
- De aller fleste fliser som selges i Norge holder seg innenfor eurpoeisk og norsk standard. Men standardene er vide. De billigste flisene ligger gjerne akkurat innenfor standarden, mens de dyrere har høyere kvalitet, sier Cossutta i Norfloor.
Et eksempel er størrelsesavviket mellom flisene i pakken. Har du en fuge på tre millimeter kan en størrelsesforskjell på selv én millimeter gjøre utslag. Størrelsesforskjell gjør det vanskelig å legge flis- og fugemønsteret pent. En annen ting er krumning på flisen. Spesielt avlange fliser i lavere prisklasser kan krumme så mye at plan legging blir vanskelig. Slitasjestyrke, glasurtykkelse og vannopptak er andre ting som gjerne henger sammen med prisen på flisen.
Også overflatebehandlingen på fliser av høy kvalitet kan være langt bedre enn på fliser av dårligere kvalitet. Willeroy & Boch har for eksempel fliser med en overflate som nærmest kan sammenlignes med den på en nypolert bil; vannet perler av og gjør rengjøringen svært enkel.
Rengjøring
Apropos rengjøring - for de fleste flislagte baderom gjelder egentlig bare én regel: Ikke bruk grønnsåpe. Den gir en reaksjon i fugen som gir grobunn for bakterier. I de fleste flis- og byggvarebutikker får du spesialutviklet såpe som egner seg godt.
- Porselensfliser tåler det meste av syre: Det er fugen som er utfordringen. I dagligvareforretningene finnes det en del midler til skuring av fuger, men i lengden blir disse produktene mye dyrere enn et spesialmiddel du kjøper hos faghandelen. En slik flaske kan du ha i årevis fordi middelet gjerne skal tynnes mye i vann, sier Rangnes i Bergersen flis.
Og når vi først er inne på fuger: også her er det forskjellige kvaliteter. Å spare på kronene i fugemassen er ikke lurt, mener Rangnes.
- Bruk vannfast og smussavvisende epoxybasert hybridfug. Da har du noe som holder i lengden, anbefaler han.
«TREVERK»: Det ser rådyrt og ikke minst upraktisk ut – men er ingen av delene. Treimitasjoner blir den store baderomstrenden i årene fremover, spår flisbransjen. Foto: Flisekompaniet. |
HEKSAGONER: Sekskantede fliser skaper spennende mønstre. Foto: Golvabia / Ifi. |
TIDLØST: Baderom er dyrt i Norge. Derfor velger de aller fleste lyse, nøytrale farger på vegger og gulv, slik at de i stedet kan bytte ut håndklær og tilbehør når behovet for forandring melder seg. Legg merke til mosaikkflisene i dusjsonen, som ivaretar fallet mot sluk. Foto: Flisekompaniet. |
SKILLER SONER: Mosaikkfliser er praktisk ved sluket, men kan også brukes dekorativt for å skille ulike soner på baderommet. Foto: Norfloor. |
Slik finner du riktige fliser
1) Søk råd i flisbutikken. Faghandelen hjelper deg med å finne riktige fliser til de ulike gulv- og veggområdene på badet.
2) Undersøk sklisikkerheten. Flisene på baderomsgulvet må ikke være for glatte, men heller ikke for ru, da blir de vanskelige å rengjøre. Det finnes klasseinndeling og merking for dette.
3) Velg ikke veggflis til gulv. Gulvflis kan fungere til vegg.
4) Styr unna hvite fuger på gulvet; det er så å si umulig å holde rent og du risikerer fargeskjolder.
5) Storformatflis krever god planlegging av fall mot sluket.
Kilde: www.byggkeramikkforeningen.no.