Designsluk har fordeler og ulemper

Gå til hovedinnhold

Designsluk har fordeler og ulemper

Tidligere var «alle» baderomssluk runde og montert på gulvet. Nå kommer de i alle slags fasonger, og enkelte skal monteres nederst på veggen. Men er designslukene tryggere mot lekkasje enn «vanlige» sluk?

SLUK: Før var alle runde og satt på guvlet. Nå er valgmulighetene mange. Foto: Geberit.
SLUK: Før var alle runde og satt på guvlet. Nå er valgmulighetene mange. Foto: Geberit.

Sluk der risten er utformet som en trekant eller et rektangel, i stedet for som en sirkel, samt rennesluk som kan monteres nederst på veggen i stedet for på gulvet er svært populært på nye bad. Men hvor trygge mot lekkasje er egentlig disse produktene?

- Slukene i seg selv er stort sett de samme, det er bare overflaten som er endret. Prinsippet med at du har en vannlås som stenger for kloakkgasser og så videre er som før.  Om sluket er rundt eller trekantet på toppen skal i prinsippet ikke gjøre noen forskjell, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum i Sintef Byggforsk.

225 000 husstander drar nytte av medlemsfordelene i Huseiernes Landsforbund. Klikk her for å bli medlem du også.

 

Montering

Det som imidlertid kan være utfordrende med nye designsluk er å få montert dem riktig.

- Utfordringen er å få det tett mot membranen i baderomsgulvet eller –veggen. Særlig de avlange renne-slukene får et større overlappingsareal enn de tradisjonelle runde slukene. Dermed blir det også større mulighet for å gjøre feil. Det holder jo ikke å få det 99 prosent tett. Skal man unngå vannskader må det være hundre prosent, sier Fiskum.

Han legger til at han ikke har noen indikasjoner på at det er flere lekkasjer i bad med designsluk enn ellers.

Uansett er det viktig at den som monterer sluket kjenner godt til produktene han eller hun jobber med. Ulike typer sluk har gjerne litt ulik anvisning om hvordan de skal tettes mot membranen, og denne bør følges til punkt og prikke for å få perfekt resultat.

Vil du unngå lekkasje? Rens sluket! Les mer her >>

Les også: Slik legger du våtromsmembran >>


Fall

Å bygge riktig fall mot sluket er også en utfordring på baderommet. Men her kommer de nye designslukene bedre ut enn de tradisjonelle. Trekantet sluk innerst i dusjhjørnet, eller en avlang rist på veggen eller gulvet, gjør det nemlig lettere å bygge fall. Markedskoordinator i Geberit, Wenche Sydhagen, forteller om entusiasme blant rørleggerne som introduseres for veggfestet sluk:

- Vi har presentert veggsluket vårt for en del rørleggere, og de synes det er en genial løsning. I stedet for at de må bygge fall fra fire kanter holder det med fall inn mot den ene veggen der slukristen sitter, sier Sydhagen.

 

Større fliser

Det er enklere å bygge fall innover mot en vegg eller et hjørne, enn fra fire kanter mot et sluk midt i dusjen. Da kan man også bruke større fliser enn ellers, noe som for tiden er veldig moderne.

Et veggfestet sluk betyr også at du som dusjer slipper at den der hersens slukristen setter seg fast under foten hver gang du dusjer. Selv om det nok kan anføres at dette strengt tatt er et i-landsproblem av den nokså ubetydelige sorten.

Bad skaper problemer ved eierskifte. Les mer her >>

 

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer