Vanligvis blir mellom fem og ti prosent av befolkningen syke av influensa i løpet av en vintersesong, opplyser Folkehelseinstituttet. Vintersesongen er også gjerne topptid for andre typer sykdommer forårsaket av virus eller bakterier, som forkjølelse, omgangssyke og lignende. For de fleste med velfungerende immunforsvar er slike sykdommer heldigvis ikke farlige. Men vi vil jo helst slippe, da.
Influensa smitter aller mest gjennom nysing og hosting rett i ansiktet på andre, opplyser Folkehelseinstituttet. I praksis er dermed løpet kjørt for småbarnsforeldre - (de med tips om hvordan man får en febersliten toåring til å hoste i egen albue fremfor i mors ansikt bes melde seg snarlig!) – men det kan likevel være verdt å tenke over hvordan man kan unngå å spre iltre basiller av ymse slag rundt om i hjemmet.
Bli medlem i Huseierne og få var leiekontrakt gratis.
Berøringsfritt på badekranen?
Det er en kjent sak at smitte lett kan spres når man tar på skitne armaturer, men for privatmarkedet er markedet for berøringsfrie kraner på badet minimalt, forteller rørlegger og prosjektleder Ken Røsholt i rørleggerfirmaet Funksjonell VVS. Det er noen gode grunner til at slike kraner ikke egner seg like godt hjemme som på offentlige toaletter:
- På de aller fleste slike kraner må du forhåndsinnstille temperaturen. Noen typer har en liten hendel på siden til temperaturregulering, men det er bare en liten justering du får til der. Å ikke få regulert temperaturen hjemme er for de fleste en ulempe – der brukes jo vasken gjerne til mer enn bare håndvask, for eksempel tannpuss, fylling av flasker og slikt, sier Røsholt.
Med berøringsfritt får du heller ikke «jukset frem» varmtvannet raskere, slik mange av oss gjør ved først å la vannet renne på helt varmt når vi vil ha lunkent vann kjapt.
For de av oss med hendel på krana er det viktig å tørke jevnlig over denne, helst med en lett fuktet mikrofiberklut. Og ikke minst – å vaske hendene godt nok og lenge nok.
- Et godt tips skal være å såpe inn hendene så lenge at du kan synge «Lille Petter Edderkopp» en og en halv gang. Husk også å vaske mellom fingrene, sier markedskoordinator Wenche Sydhagen hos Geberit i en pressemelding fra Ifi, Informasjonskontoret for farge og interiør.
Toalettbesøk med app
Noe stadig flere boligeiere etterspør, er berøringsfrie og mer renslige toaletter. Mange nye toaletter leveres nå uten spylekant (hvor bakterier lett kan samle seg), og stadig flere kunder ønsker også spyl og tørk-funksjon, så de slipper å bruke toalettpapir. Dette kan være et godt smittevern-tiltak når for eksempel omgangssyke herjer.
- Det som før var ansett som et hjelpemiddel for folk som av ulike grunner ikke klarte å bruke toalettpapir, blir nå ansett som renslig, sier Røsholt.
Spyl- og tørktoaletter har inntil nå blitt levert med fjernkontroll, men de aller nyeste har – selvfølgelig – appstyring. Du trenger med andre ord ikke berøre annet enn din egen telefon når du skal gjøre ditt fornødne. Toalettsetet går selvfølgelig opp av seg selv så du slipper å ta på det, samtidig som lyset, ja, lyset, kommer på.
- Men betyr det at mine gjester må laste ned en app før de kan bruke toalettet mitt?
- Nei, i tillegg til appen kan disse toalettene også styres uten app, sier Røsholt. Du kan for eksempel «trekke ned» ved hjelp av et berøringsfritt panel. Og om du skulle være i tvil: Dysene som vasker deg bak har også automatisk rensing, slik at ikke de fungerer som bakteriespredere.
Berøringsfritt på kjøkkenet
Selv om han ikke vil anbefale det på badet, har rørlegger Røsholt selv en berøringsfri vannkran på kjøkkenet. Formålet er imidlertid ikke primært å hindre spredning av basiller.
- Det er for å gjøre håndvasken enklere når man for eksempel står der med brøddeig på alle fingrene, sier Røsholt. Kranen fungerer slik at han enten kan bruke den berøringsfritt med forhåndsinstallert temperatur, eller på vanlig måte, med hendelen og en temperatur han dermed bestemmer selv.
- Det finnes også kjøkkenkraner du kan sette i gang med et trykk oppå. Da kan du for eksempel bruke albuen for å få på vannet, dersom du er veldig tilgriset. På kjøkkenet har dette en funksjon, men som et tillegg til, og ikke en erstatning for, hendelen, sier Røsholt.
Rengjør kontaktflatene og badet
Mye smitte spres via hendene, og kontaktflater der mange tar er ekstra viktige å holde rene når sykdommer herjer. Slike typiske smitteflater er hendelen på krana (for alle oss uten berøringsfrie installasjoner), dør- og skaphåndtak, dørblader, lysbrytere, fjernkontroller og så videre. En lettfuktet mikrofiberklut (den skal være så fuktig som den blir etter en real sentrifugering i vaskemaskinen) fjerner faktisk mer uhumskheter fra glatte flater enn såpe, vann og klut.
Rengjør baderommet i riktig rekkefølge: Fra ren til skitten sone. Avslutt med toalettet, som bør vaskes med engangskluter, eller kluter som desinfiseres etter bruk.
Bytt håndklær
Bytt håndklær på kjøkken og bad ofte, og sørg for at de tørker skikkelig mellom bruk. Håndklær som legges i en krøll eller ikke brettes skikkelig ut og henges opp mellom bruk tørker sakte og surner lett. Sur lukt er tegn på bakterievekst.
Bytt håndhåndklær før og etter gjestebesøk. raa@huseierne.no