Tekst: Kari G.Dølgaard
Det er først når det har vært stabilt kaldt over lang tid at du vil se om taket lekker varme. Og enklest er det å oppdage dersom det ligger et godt lag med snø på taket.
- Taket er sannsynligvis for varmt eller har for dårlig ventilasjon, sier bygningsrådgiver i Huseierne, Anders Stensrud.
Det betyr at det vil lønne seg å etterisolere og hindre luftlekkasjer opp til loftet.
- For å unngå snøsmelting, bør det være minimum 200 mm isolasjon mellom boligrommene og taket, eller gulvet på kaldloftet og taket, fortsetter han.
Bedre ventilasjon kan fjerne problemet
Årsaken til snøsmelting kan være luftlekkasjer der dampsperren er utett og varmluft siger opp på loftet.
- En utett loftsluke, varme fra installasjoner på loft eller varmetap fra etasjen under, kan være årsaken til isdannelse, forteller han.
Men mest vanlig årsak er altså at for lite lufting forårsaker unormalt høy fuktighet på loft. Derfor mener Stensrud at luftingen av taket bør kontrolleres.
- Det er ikke alltid nok å bare ha luftespalteåpninger ved raft eller bare i gavlene, ofte vil utlufting i mønet også være nødvendig, sier bygningsrådgiveren.
Lufting av isolerte skrå tretak
For at isolerte skrå tretak skal fungere som kaldt tak og for å unngå fukt, må det være en god luftespalte i taket.
- Uønsket snøsmelting og isdannelser er som regel et tydelig tegn på for lite lufting, fastslår Stensrud.
Han forteller at den nødvendige størrelsen på luftespalter eller åpninger avhenger av mange faktorer, og at det derfor er vanskelig å gi et generelt råd.
Du kan for eksempel ha vindsperre og undertak som krummer hver sin vei.
- Hvis det er tilfelle, vil det strupe luftingen, fortsetter han og legger til at hvis man får skjøvet inn en lekt mellom sjiktene, kan tverrsnittet på luftespalta bli tilfredsstillende.
Er du i tvil om hvor problemet ligger, inviterer Stensrud til å ta kontakt.
- Har du et problem med isdannelse, kan du ringe oss i byggteknisk rådgivning, så skal vi forsøke å gi deg rådene som vil fungere for nettopp ditt hus, sier han.
Istapper kan gi skader
Du kan selvsagt leve godt med varmetap selv om det i det lange løp blir ekstra kostbart med oppvarming, og at du i bunn og grunn «fyrer for kråka».
- Hvis det danner seg is ved takfoten, vil isen kunne demme opp for smeltevann som trenger seg inn i taket og fører til skader på undertaket, påpeker Stensrud.
Det er altså ikke selve varmetapet som er hovedproblemet, den største utfordringen er vannet som smelter og kan trenge inn under taktekkingen og føre til lekkasjer, fukt og råte i det lange løp.
Blir det mye isdannelse på taket, kan det også danne seg is under taktekkingen og ødelegge både taktekking, takrenner og nedløp.
- Og som kjent er det taktekkingen som skal beskytte undertaket mot de største påkjenningene, mens takrenner og nedløp skal holde vannet vekk fra kledningen, understreker han.
I tillegg advarer Stensrud mot at isklumper og istapper som detter ned fra taket kan føre til skader på mennesker, og dermed utgjøre en fare for liv og helse.