- Vi har satt opp lekeplasser i hele Norge, men vi har jo spesielt mange i Oslo og området rundt, forteller daglig leder i den norske bedriften, Aktiv Lek, Anette Hassel Solbakken.
Kortreist produksjon
Bedriften har sitt hovedkontor i Lier, mens produksjonen er lokalisert i Fyresdal i Vest-Telemark, hvor trevirket som produktene er laget av - kommer fra lokale sagbruk.
- En av våre verdier er å ta vare på miljøet, og vi produserer våre produkter av kortreist tømmer, importerer derfor svært lite, og kun det vi må ha, forteller hun.
Når det importeres produkter som ikke er trebaserte, så importeres disse fra vest-europeiske produsenter med de samme krav til sikkerhet og arbeidsmiljø som Aktiv Lek selv stiller til egen produksjon.
Stort sortiment
Bedriften har en stor katalog, og produserer alt fra vanlige huskestativ, til lekehus og vippedyr, klatrevegger eller klatrestenger for å nevne noe.
- Det som er litt morsomt er at vi også designer mange produkter selv, så hvis kunden har noen ønsker, så kan vi veldig ofte innfri dem fra vår egen fabrikk, sier hun.
- Vi har veldig kort leveringstid, og i høysesong har vi stort sett det meste på lager, forsetter hun.
Lekehusene er modulbaserte, og det er derfor lett å plukke deler. Garantiperioden for produktene er på 10 år mot material- og produksjonsfeil, og du kan få en gratis lekeplassbefaring.
Rask levering
Mange henter varene på dagen hos Aktiv Lek. Det er en fordel for mange at de kan.
- Derfor beholder vi også fabrikken slik at vi kan levere raskt, sier Solbakken.
Bedriften leverer til campingplasser, skoler og barnehager, men deres største kundegruppe er velforeninger og borettslag.
- Og derfor passer det også veldig godt å ha en samarbeidspartner som Huseierne, avslutter hun.
Styrets ansvar for sikkerhet
- Gode HMS-rutiner når styret vedtar å installere en lekeplass er helt avgjørende, sier advokat og leder for juridisk avdeling i Huseierne, Anders Leisner.
Når man benytter muligheten til å lage en lekeplass i sameiet- eller borettslaget, så må styret være påpasselige med at lekestativene er godt vedlikeholdt til enhver tid - for å unngå at noen skader seg.
- Det er en viss risiko knyttet til en lekeplass, og det kan like gjerne være andre enn beboeres egne barn som eventuelt skader seg, sier han.
Hvis noen faller av en huske og brekker en arm, så kan det være at foreldre burde holdt barnet under bedre oppsyn, men hvis årsaken er at barnet faller av husken fordi en skrue som burde vært skiftet ut - brekker, så er situasjonen annerledes.
Leisner mener hovedutfordringen kan være et styre som ikke er påpasselig nok med vedlikeholdet, og dermed opptrer uaktsomt. Da kan styret bli stilt til ansvar dersom noen skader seg.
- Derfor er det fornuftig å ha gode avtaler om at lekeutstyret blir sjekket med de intervallene som leverandøren anbefaler slik at man ikke kommer i ansvar, sier han.
- Styret bør ha rutiner for å gå over lekeplassutstyret med årlige kontroller, og føre en HMS-protokoll for å kunne dokumentere dette på ordentlig vis, påpeker han.
Les forskriften på Lovdata her: Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr