Unngå følgeskader etter flommen

Gå til hovedinnhold

Unngå følgeskader etter flommen

En uke etter flommen starter følgeskadene! Forsikringsselskapene melder at folk skal få hjelp, men fordi skadene er så mange, vil det ta tid. Da er det viktig å gjøre tiltak som kan begrense mugg- og soppskader.

FLOM: Når vannet trekker seg tilbake, begynner arbeidet. Du kan gjøre mye for å begrense skadene. Foto: If.

Når ca. 4 000 boliger får flomskader samtidig, er problemet at det verken finnes nok fagfolk eller utstyr som kan håndtere alle skadene. Dermed blir mange boliger stående med vann og fuktskader i ukevis før noe blir gjort.

If varsler at det kan bli kamp om håndverkerne i flere måneder fremover. 

– Når mange tusen kjellere, førsteetasjer, produksjonslokaler og lagerbygg skal repareres samtidig, vil det dessverre kunne ta noe lenger tid enn vanlig å bygge opp igjen etter en enkeltstående vannskade. Det blir alltid én av konsekvensene ved slike store naturhendelser, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

 

Mugg dekkes ikke av forsikringen

- En rekke forsikringsselskaper dekker ikke muggskader, påpeker Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam. Derfor er det ekstra viktig å gjøre tiltak slik at du unngår kostbare følgeskader.

- Muggen kommer fordi det er høy luftfuktighet og gunstig temperatur. Gipsplater angripes først. Etter en til to uker blir de gule, så grønne og til slutt svarte. Heltre og sponplater angripes etter litt lenger tid, men også de mugner når det er høy luftfuktighet.

For at forsikringsselskapet ikke skal avvise kravet ditt, må du dokumentere at det ikke var mugg på veggene, gulvet og i taket før flommen! Eller på inventaret. Så fort du får tilgang til boligen bør du ta rikelig med bilder eller filme, er rådet fra Mohn Jenssen.

- Gjør så en avtale med forsikringsselskapet om du kan gjøre noe selv: Om du kan åpne konstruksjoner og ta ut fuktig og våt isolasjon.

 

Helseskadelig

- Når det tar lang tid før saneringsarbeidet kommer i gang, får muggsoppene god anledning til å vokse og formere seg, påpeker bygningstekniske rådgiver Ingeborg Bjorvand Engh hos Huseierne. Muggen kan sette seg inne i lukkede konstruksjoner og er ikke nødvendigvis synlig. Etter en flom eller en annen større vannlekkasje kan det derfor ta tid før man skjønner at man har et muggsopproblem.

– Muggsopper er helsefarlig, og man kan bli syk. Astma og allergier kan forverres, man kan blant annet få bronkitt og luftveisproblemer, hodepine og oppleve trøtthet, sier Bjorvand Engh.

Flom Hønefoss.jpg

Ødeleggelsene etter Hans var store også i Hønefoss. Foto: Nina Granlund Sæther.

Kan du gjøre noe selv?

For å unngå at skadeomfanget øker, kan du gjøre enkelte ting selv hvis forsikringsselskapet ditt har gitt deg tommel opp. Spør om du kan kaste det som er ødelagt, eller om du må ta vare på det – for eksempel i garasjen.

- Skjær opp veggene og få vekk våte gipsplater og våt isolasjon, sier Kolbjørn Mohn Jenssen.

- Hvis du har utforede vegger eller gulv med gulvbelegg, så vil det holde på fuktigheten. Spesielt laminat og gulvbelegg sperrer fukten nede i gulvet. Derfor er det en fordel å avdekke gulv og veggflater som har stått vått, sier Ingeborg Bjorvand Engh.

Sørg for at det er god luftsirkulasjon og gjerne varm luft som kan tørke opp rommet eller rommene. Er ikke luftsirkulasjonen god nok, kan fuktigheten krype oppover i veggene og medføre muggskader i etasjen over.

Pass på at alle overflater raskt blir tørre, men det er også viktig at det blir tørt på undersiden av materialene.

 

Unngå kontantoppgjør

Mohn Jenssen advarer boligeiere mot å godta kontantoppgjør fra forsikringsselskapet.

– Gjør man det, er man selv ansvarlig for å få utbedret skaden forsvarlig. Du kan ikke komme i etterkant og si at du fikk muggsopp. Ved en storflom får også mange boligeiere tilbakeslag av skittent avløpsvann og kloakkvann fordi kommunale rør ikke klarer å ta unna alt vannet. Man får da inn skitt og bakterier i boligen. Dermed kan kostnaden for deg som boligeier bli mye større hvis utbedringen ikke er god nok.

 

Flom Drammen.jpg

Vannet i Drammenselva steg kraftig etter Hans og mange fikk vann i kjellerne sine. Foto: Nina Granlund Sæther.

Sørg for dokumentasjon

Selv om flisene på badet ikke har falt ned, må du ikke bare godta at badet ikke trenger å renoveres.

- Ofte ser vi at vann og fuktighet trenger inn fra baksiden av membranen eller gjennom gulvet. Mange bad har gipsplater bak membran og fliser. Gipsplatene fungerer nærmest som en veke og suger til seg fuktighet. Derfor må man ikke umiddelbart godta at det ikke skal gjøres noe med badet, sier Huseiernes bygningstekniske ekspert.

Det er viktig at man ikke tror at utplassering av avfuktere er hele løsningen. Det gir en falsk trygghet fordi dette kun gir en overflatisk opptørking. Ofte er det betydelig mer komplisert å få til en uttørking av våte konstruksjoner.

- Flere ganger har jeg opplevd at håndverkere ikke har god nok kompetanse i hvordan man utfører og tolker en fuktmåling, og har de svært mye å gjøre kan det av og til gå litt for fort, sier Bjorvand Engh.

Bjorvand Engh og Mohn Jenssen er enige om at du må få en dokumentasjon på at det er rent og tørt uten mugg når håndverkerne er ferdige. Slik dokumentasjon er viktig når du skal selge boligen en gang i fremtiden.

- Vår erfaring er at det ikke nødvendigvis er så vanskelig å komme godt i mål hvis man fokuserer på de viktige og sentrale problemstillingene. Men er man i tvil underveis er det viktig at man henter inn nøytrale fagfolk, sier Mohn Jenssen i Mycoteam.

Mer fra Huseierne

Se alle artikler

Anbefaler bredere parkeringsplasser

Les mer
Politi, teppe, svindler

Pass opp for teppesvindlere

Les mer