Tekst: Kari G. Dølgaard
Det er fortsatt en kald og guffen vår mange steder med kuldegrader om natten, og noen steder er det også snø.
Fortvil ikke, litt hage- eller balkongpynt kan det likevel bli med planter som tåler noen kuldegrader.
Gå for de hardbarka
Stemor, løkblomster, tusenfryd, juleroser og vårlyng tåler ei frostnatt, og vil gi utearealene et vakkert løft mens vi venter på litt mer stabilt og mildt vårvær.
Når du kjøper plantene, spør bare om de er blitt herdet.
At plantene er herdet, betyr egentlig kun at de gradvis er tilvent kjølig vær, for eksempel ved å stå ute på hagesenteret eller i blomsterbutikken.
Da vil de tåle noen minusgrader.
Mange av oss har dessuten erfart at det også i sør kan komme overraskelser fra oven på 17. mai.
Og hovedregelen er å vente til etter 17. mai med å sette ut andre planter.
Kan du ikke sette ut plantene fordi det fortsatt er for kaldt, så kan de jo pynte opp vindusposten på nasjonaldagen mens du venter på mildere vær?
Eviggrønt granbar
Selv om du bor i en del av landet hvor det fortsatt er kaldt og hvitt, kan du lett få det festfint likevel.
Der bjørka ikke har rukket å sprette, kan du heller sanke inn kvister av eviggrønt granbar.
Sett kvister og flagg, og kanskje litt lyng i krukker på terrassen, eller dander det i balkongkassene.
Plant i krukker og balkongkasser
Været rår vi ikke over, og derfor er det smart å plante i krukker og balkongkasser.
Da kan plantene tas inn dersom det blir ekstra kaldt ei natt, eller det i verste fall skulle begynne å snø!
- Stemorplantene er solide, men vil ha fuktig jord. Husk derfor å vanne jevnlig. Spanderer du litt gjødsling på dem kan de fortsette å blomstre lenge.
- Påskeliljer, eller narsisser, trives både i sol og skygge. Når de visner, oppbevar løkene på et tørt og mørkt sted, og sett dem i ei krukke eller ei blomsterkasse til høsten, og glem dem til neste vår. Eventuelt kan du sette dem ut i et bed, og få glede av dem hvert år.
- Perleblomster er også en løkblomst du kan sette i krukker. Den er liten og spinkel, men er veldig fin å plante sammen med andre blomster. Den fås gjerne i blåtoner. Til 17. mai kan du jo lage en krukke med hvite narsisser og perleblomster som du planter et flagg i, så har du en flott dekorasjon til nasjonaldagen.
- Har du en julerose, kan den plantes ut i frostfri jord. Har du ikke, får du tak i flotte varianter i plantehandelen. De finnes i flere pastellfarger. Velger du å sette dem i hagen, trives de best med litt skygge og næringsrik jord.
- Tusenfryd er en liten raring du finner i mange forskjellige farger, og som kan passe samplantet med andre blomster. Den trenger ikke mye stell, og hvis du passer på å omplante og dele den årlig vil den bli både frodigere og mer robust.
- Vårlyng er veldig hardfør, og den trives best ute. Selv om den kan se brun ut, så vil den bli rosa i fargen når blomstene springer ut. Lyng må holdes fuktig, men den trenger ikke gjødsel.
Så noen sommerblomster
17. mai er for de fleste startskuddet på den varme årstiden, og mens du venter på varmen, kan du forberede deg med å så blomsterfrø inne.
Forsøk deg på ringblomst, blomkarse, kornblomst eller hva du ellers måtte ha lyst til å ha, så vil du allerede få en god start på sommeren når du planter dem ut i frostfri jord i sen vår eller tidlig sommer.
Les om den vakre, villige og nyttige blomkarsen
Bruk det du har for hånden. Så i tomme drikkekartonger, beger eller plastemballasje, sett frøene i vinduskarmer, eller lag et minidrivhus av en gjennomsiktig plastkasse med lokk og sett den lyst.
Har du liten plass, kan plastkassene også stables oppå hverandre.