- Torv blir hentet fra myrområder og er dannet av blant annet næringsfattig torvmose, sier biolog og bygningsrådgiver i Huseierne, Ingeborg Bjorvand Engh.
Planter som dør i myra synker ned i vannet og danner dype lag torv. I følge NIBIO er den totale karbonmengden i alle verdens myrer omtrent like stor som i atmosfæren.
På 9,8 prosent av vårt landareal, lagrer våre myrer minst 950 tonn karbon, noe som tilsvarer rundt 3,5 milliarder tonn CO2. Det er like mye som Norges klimagassutslipp i 66 år!
Myr betyr mye:
- KARBONLAGER - Myr dekker omtrent tre prosent av landoverflaten på jorda og lagrer mer karbon enn all vegetasjon til sammen.
- FLOMDEMPER - Myr er som en gigantisk svamp! På grunn av strukturen i cellene, kan torvmosen ta opp 20 ganger sin egen vekt i vann.
- BOLIG OG MAT - Myr er hjem og matfat til et mylder av arter.
- LEKEPLASS - Tranen velger den sikre myra for å legge sine egg. Orrfuglen velger også myra til leiken sin, og myra er viktig som matfat og hekkeplass til orrhønene og de små ungene.
- MULTE/MOLTER - Multe vokser i mengder på myrer over hele landet. Multe er en såkalt ansvarsart for Norge. Det betyr at Norge har et spesielt ansvar for at multe har gode kår her i landet.
Kilde: SABIMA
Forbrukermakt gir oss bedre tilbud
Markedet for hagejord er sensitivt og 10 prosent fall i etterspørsel kan være nok til å endre markedet og skape impuls for å tilpasse seg, mente en førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen da vi intervjuet ham i 2016 om bevaring av myr.
- Nå som sommeren nærmer seg, strømmer vi til hagesentrene for å kjøpe hagejord, men det mange av oss ikke er klar over er at hagejord er proppet med torv, sier biologen.
Derfor er det viktig å lese innholdsfortegnelsen på jordsekkene før man går til kassen. Det er nemlig fort gjort! I det minste skal det nå være tilstrekkelig merking på hagejorda.
Ikke alle jordproduktene er helt ærlige på innholdet, og du kan lett bli forvirret:
- Sphagnum eller sphagnumtorv er en torvmoseslekt av rundt 380 arter, og stammer fra myr.
- At jorda er torvredusert, betyr fortsatt at den inneholder torv.
- At jorden består av velomdannet myrjord, betyr også at du i realiteten får ødelagt myr i sekk.
- Dersom du ikke finner innholdsfortegnelsen på sekken, kan du regne med at det er torv du får.
Mange gode alternativer til torvjord
Det finnes alternativer til torvjord, noe plantene vil takke deg for, for de fleste av dem trenger næringsrik jord!
Be om torvfri jord på hagesenteret, eller sjekk også Sabimas oversikt over torvfrie produkter her.
Kanskje selges det torvfri og kortreist jord på din lokale gjenvinningsstasjon?
Hvis du trenger en luftigere, mer porøs jord, eller en jord som holder mer på fuktighet, kan du teste ut disse alternativene i jorden:
- Perlite: Vulkansk materiale som etter varmebehandling blir hvitt og porøst. Ligner små isoporkuler. Gjør jorden mer porøs og luftig.
- Lecakuler: Små kuler av brent leire. Bidrar til å gjøre jorden porøs. Absorberer og avgir fuktighet.
- Vermiculite: Leirskifer som er varmebehandlet og har en struktur som absorberer og avgir fuktighet. Små brune biter som er lette å blande i jorda, og også gjør den løsere.
- Generelt vil plenklipp, løv og annet organisk materiale blandet inn, både gi næring til jorda og gjøre den løsere og luftigere
Myra er hjemmet til 75 rødlistede arter
- I myra kan du blant annet finne sjeldne orkideer, og våtmarksområder er viktige hekke- og rasteplasser for mange trekkfugler, sier biologen.
Vadefugler, gjess, ender, riksefugler og spurvefugler er avhengige av våtmarka.
Å fjerne myr for å putte næringsfattig torv i hagejorda er meningsløst.
Å veie opp for denne næringsfattige fyllmassen ved å blande for eksempel kunstgjødsel, som er kjemisk fremstilt plantenæring, i jorda, gir ikke mer mening.
Du kan lese mer om hvorfor myr og våtmark er viktige på Regjeringen.no
- Selv om det skjer nydanning av torv, så kan det være med 0,5 til 1 millimeter i året, det vil si at torv ikke kan regnes som en fornybar ressurs, understreker hun.
1/3 av myrene i Norge er ødelagte, og ved å la være å kjøpe torvjord, kan vi bidra til å redde resten.