Når snøen likevel dekker alt med en hvit dyne, er det vel ikke så farlig om det ser litt rufsete ut, men det er mye hyggeligere å starte opp igjen til våren med litt orden i sakene.
1. Stell pent med frukttrærne
Fjern nedfallsfrukt og vissent løv inntil frukttrærne, og plukk av eventuell frukt som henger igjen på grenene. Da er det lettere å unngå soppsykdommer.
2. Legg en dyne over de sarte plantene
Når frosten kommer, kan du dekke til de plantene som trenger litt beskyttelse. Ved å vente til det blir kaldt, holder dekket seg tørt slik at det ikke utvikles sopp i jorden. Bruk gjerne løv, halm eller granbar.
3. Løker og knoller som ikke tåler frost
Har du løker og knoller som ikke tåler frost, ta dem opp nå! De kan lagres luftig og frostfritt gjennom vinteren før du setter dem ut igjen til våren.
4. Løkblomster til våren?
Setter du blomsterløk, er tidspunktet rett før frosten bra. Da unngår du at de spirer før til våren. Har du bulbiller fra hvitløk kan du sette dem i ei potte. Du kan også sette ut hvitløksfedd.
5. La staudene stå
La staudene stå slik at de visner helt. Det er ikke så vakkert med visne stauder, men du gjør dem en tjeneste ved å la dem stå. I tillegg er vissent bladverk og grener også jordforbedring når det komposteres. Om våren er det enkelt å se hva som kan klippes vekk.
6. Vedlikehold hageredskapene
Godt vedlikehold vil spare deg for unødvendige utgifter! Vask derfor redskapene før du pakker dem vekk.
Bruk litt såpe og en dråpe fettfjernende salmiakk slik at redskapene blir kvitt planteolje/fett. Redskaper som kan ruste bør få litt olje når de er tørre.
Treskaft kan gjerne også få en runde med olje så de ikke tørker inn.
7. Steng og tøm kraner og hageslanger
Alt hageutstyr som er vannførende må tømmes godt før det ryddes vekk. Husk også at du tømmer plastkanner for vann slik at de ikke sprekker. Oppbevar tørt.
8. Tøm og vask pottene
Tøm pottene i en kompost eller i et bed. Tømmer du dem i et bed skyv planterestene litt ned i jorda hvor de komposteres lettere.
Har du litt løv, blir det en god jordforbedring om du dekker til bedene med løvet. Har du brukt lecakuler i pottejorda, kan de fint gjenbrukes.
Vask og tørk pottene og sett dem tørt til neste år. Hvis du må la dem stå ute, sett dem opp ned så de ikke samler vann som kan fryse og føre til at de sprekker. Dekk dem til.
9. Vask fuglematere og fuglebrett
Våre små venner er hyggelig selskap i hagen, og nå er det knapt med mat, men sørg for at matfatet er rent før du serverer.
10. Vær på utkikk etter snegleegg
Eggene blir lagt på gjemmesteder som i komposthauger, under planker og potter. Plukk dersom du finner noen, og hell over kokende vann.