Festekontrakten
Det sentrale dokumentet i alle festeforhold er festekontrakten. Den vil gjerne inneholde regler om festeavgiften, varighet, innløsning og andre rettigheter og plikter for fester og bortfester.
Festekontrakten kan normalt overføres til andre ved salg av eiendommen. Noe annet må være eksplisitt regulert i festekontrakten.
Festerens råderett
Utgangspunktet i tomtefesteloven er at fester har fri rådighet over festetomten. Det betyr at festeren på festetomten kan planere, plante blomster, busker og trær samt rydde og hugge trær som er sjenerende.
Festeren kan også bygge og gjøre andre endringer på eiendommen innenfor reglene i plan- og bygningsloven.
Festeren må selvfølgelig også forholde seg til reglene i naboloven.
Forholdet til tomtefesteloven
Tomtefesteloven inneholder de sentrale reglene i festeforhold. Loven er for det aller meste ufravikelig. Det betyr at festeavtaler ikke kan være i strid med loven. De enkelte punkter i festeavtaler som strider med loven vil da være ugyldige.
Punktfeste
I enkelte festeforhold er ikke tomtens størrelse oppgitt. Kontrakten angir i stedet et punkt i terrenget hvor huset skal oppføres. Festeren kunne da plassere huset eller hytta innenfor det punktet. Ved punktfeste er tomtens størrelse i mange tilfeller ett mål, medregnet der huset står og avrundet etter forholdene på stedet.
Ta kurs om festeforhold og festavgift!
Huseierne holder hvert år kurs om festeforhold og festavgift. Kurset er gratis for medlemmer. På kurset gir en av våre advokater en god gjennomgang av det du må tenke på om festeforhold, festavgift og innløsning.
Se hvor kurset holdes nær deg: Kurs - dette bør du viste om festeforhold, festeavgift og innløsning